Шешлија: Приоритет пресељење у нову зграду и повратак повјерења пацијената

Срна
Шешлија: Приоритет пресељење у нову зграду и повратак повјерења пацијената

Источно Сарајево - Вршилац дужности директора Болнице “Србија” Небојша Шешлија изразио је наду да ће пацијенти ускоро бити пресељени у нову зграду Болнице, с обзиром да је већ завршено око 90 одсто посла.

Шешлија је рекао Срни да је у току обука медицинског и немедицинског особља, јер је нова болница опремљена најсавременијим апаратима.

“Болница, која је изграђена захваљујући Влади Републике Српске, пружа нам могућности повећања нивоа услуга према пацијентима”, истакао је Шешлија и додао да ће им нова болница омогућити бољу организације рада.

Вршилац дужности директора је појаснио да су до сада имали павиљонски начин организовања гдје су зграде биле удаљене једна од друге, а сада ће бити све на једном мјесту, тако да је пацијент од пријемне амбуланте до стационара и ургентног центра под једним кровом, што ће олакшати функционисање и процес рада.

Шешлија, који је дужност преузео у јануару, истиче да ће приоритет у раду, осим пресељења у нову зграду, бити повратак повјерења пацијената у ову здравствену установу.

Он каже да је евидентан проблем неповјерења пацијената у услуге и рад Болнице, али да се нада да ће то бити промијењено након пресељења у нову зграду, јер ће пацијенти имати квалитетнију услугу и његу.

“Људи долазе у нашу установу са одређеном дозом скептичности, а бројни су разлози за то, од лоших међуљудских односа, лошег односа менаџмента и запослених, недопуштања доласка других кадрова из других болница и установа који би пружили подршку нашим младим кадровима ради усавршавања, небрига руководства за адекватно усавршавање кадра, као и неадекватни објекти”, нагласио је Шешлија.

Он наглашава да Болница располаже са доста квалитетних младих кадрова којима треба подршка за њихово усавршавање и већ је у преговорима са Клиничком центром Бањалука да одређени стручни кадрови раде са младим колегама.

“У преговорима смо и са докторима специјалистима да долазе у нашу болницу и врше прегледе и операције и да кроз тај рад наши доктори напредују и усавршавају се”, рекао је Шешлија.

Он је истакао да је Болница “Србија” у изузетно тешкој финансијској ситуацији, те да су га у моменту примопредаје дочекали дугови већи од 48 милиона КМ, од чега 28 милиона КМ по основу пореза и доприноса радницима, око 10 милиона кредитних обавеза и пет милиона дугова према добављачима, што нарушава ликвидност.

Према његовим ријечима, константно пристижу на наплату дуговања и пресуде које су добили запослени и повјериоци, због чега су стално под пријетњом блокаде рачуна.

“За мјесец дана добио сам пресуду по којој сам фирми, која је вршила услуге вешераја, морао да исплатим 37.000 КМ. Осим тога, изгубили смо спор са радником, кога је отпустио бивши менаџмент, и сада морамо да га вратимо на посао и исплатимо све плате за двије године, што је за нас оптерећење”, нагласио је Шешлија.

Он каже да имају проблем и са плаћањем дугова за електричну енергију који износи око 1.300.000 КМ и за плин 1.500.000 КМ.

Шешлија истиче да због ових пресуда сада нису у могућности да плаћају мјесечне трошкове.

Када је ријеч о штрајку запослених и њиховим захтјевима, Шешлија истиче да штрајк није отказан, већ је само пролонгиран. Он додаје да су за јануар исплаћене плате, трошкови превоза и накнаде које су пристигле у том мјесецу.

Шешлија истиче да су плате за протеклу годину исплаћене захваљујући ангажовању министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића, али дугови по питању доприноса, пореза, накнада за превоз, рођења дјетета, смрти члана уже породице, накнаде за јубиларне награде, исплате по уговорима за специјализације нису исплаћиване од 2011. године.

Он подсјећа да су Влада и ресорно министарство преузели обавезу да у преговорима са синдикатом изнађу рјешење за те дугове, што је олакшавајућа околност.

На питање шта ће бити са старим објектима Болнице, Шешлија каже да ће након пресељења пацијената у нову зграду разговарати са ресорним министарством о томе како да се најбоље искористе објекти који су у добром стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана