Шеранић отворио Четврти конгрес кардиолога

Срна
Шеранић отворио Четврти конгрес кардиолога

Јахорина - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић отворио је јутрос на Јахорини Четврти конгрес 34. огранка Америчког колеџа кардиолога за Србију и Републику Српску.

Шеранић је истакао да 34. огранак Америчког колеџа кардиолога за Србију и Републику Српску иде много даље од смјерница на којима се ради, а то је оно што се зове здравствена дипломатија, што у овом тренутку Србији и Српској много значи.

“Република Српска на челу са Владом у посљедње вријеме је уложила много у здравствену заштиту, а улаже и у кардиологију јер је она на неки начин перјаница здравственог система”, рекао је Шеранић.

Он је подсјетио да је уложено много у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци, у отварање ангио сале, а сада и кардиохирургије која би требало да буде завршена ове године, додајући да је уложено и у Болницу Бијељина.

Према његовим ријечима, ова два инфраструктурна објекта подразумијевају напредак и могућности кардиологије у Републици Српској, а дају предуслове да се ради на усавршавању кадра и образовању младих.

“До сада смо имали велику подршку колега из Србије и надам се да ћемо је имати и убудуће јер је то веома важно”, нагласио је Шеранић.

Тема тродневног конгреса је “Практични аспекти и компаративна анализа ACC/AHA И ESC препорука у Србији и Републици Српској 2019 /PRACSIS 2019/”, а предавачи и модератори биће најистакнутији специјалисти из ове области из Србије и Српске.

Организатор конгреса је Огранак Америчког колеџа кардиолога за Србију и Републику Српску у сарадњи са удружењима кардиолога Србије и Републике Српске, Америчким колеџом кардиолога, Одбором САНУ за кардиоваскуларну патологију, Одбором АНУРС-а за кардиоваскуларне болести.

Организацију су помогли и Медицински факултет Универзитета у Београду, Медицински факултет Универзитета у Бањалуци и Академија медицинских наука Српског лекарског друштва.

Огранак Америчког колеџа кардиолога за Србију и Републику Српску основан је почетком 2015. године, а промовисан 15. марта исте године у Сан Дијегу на 64. конгресу Америчког колеџа кардиолога.

Овај огранак формиран је с циљем унапређења сарадње и повезивања Америчког колеџа кардиолога са Удружењем кардиолога Србије и Удружењем кардиолога Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана