Šeranić: I privredu uključiti u finansiranje nauke

Srna
Šeranić: I privredu uključiti u finansiranje nauke

Banjaluka - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić smatra da bi nauka u Srpskoj mogla da bude uspješnija i razvijenija kada bi bila otvorenija prema svima, te ističe da se u njeno finansiranje djelimično mora uključiti i privreda.

“Nauka ne funkcioniše sama za sebe i ne bi trebalo da bude svrha sama sebi, već da služi svima, prije svega društvu i zajednici, a onda i društveno-ekonomskom razvoju i da bude pokretač određenih procesa”, ističe Šeranić.


On je naveo da je nauka u Republici Srpskoj trenutno manje-više fukusirana na rad naučnoistraživačkih radnika, te da bi putem izmjena zakona i strateškim pravcima trebalo da bude otvorena prema svima.

Prema njegovim riječima, za razvoj nauke u Srpskoj najbitniji su internacionalizacija, interdisciplinarnost, te izvrsnost koje zajedno vode i ka inovativnosti.

“U nauci imamo primjere dobre prakse, pojednice koji se bave stvarnim naučnim radom koji je i prepoznat u određenim okvirima, ali treba da nauku pomjerimo sa individualnog na viši nivo u smislu institucionalizacije i većeg uključivanja svih ustanova i njihove reprezentativnosti. Na taj način bismo pomogli i naučnicima koji već imaju određene rezultate”, rekao je Šeranić za “Euroblic”.

On ocjenjuje da se nauka ne može finansirati samo iz budžeta, već da se djelimično mora uključiti i privreda, ali tako da privreda bude zainteresovana da ulaže.

“Moramo stvoriti povjerenje i dati im nešto konkretno što će biti za njihove potrebe, a oni to moraju prepoznati kao svoje. Kako bismo uspostavili taj model, već sam započeo razgovore sa Svjetskom bankom, jer kad ovdje dovedete njih, onda za njima ide i Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, ambasade i grantovi. U nauci nije bilo međunarodnih finansijera”, rekao je Šeranić.

On je naveo da će kroz određene grantove i projekte Svjetske banke nastojati da budu sačinjeni modeli da univerziteti i privreda sarađuju s ciljem unapređenje naučnog procesa, što bi dovelo do novog zapošljavanja.

Šeranić smatra i da se mora ići prema izvrsnosti i prepoznati šampione u Srpskoj, te im dati zamah da nastave rad budući da predstavljaju nauku Srpske.

To je, kako je naglasio, planirano i kroz strateški i zakonski okvir.

“Tu ne zaboravljamo ni mlade i sada smo izmjenama zakona planirali i određene pravilnike koji će ići u pogledu nagrađivanja mladih talenata u onim segmentima u kojima pokažu rezultate”, rekao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana