Шеранић: И привреду укључити у финансирање науке

Срна
Шеранић: И привреду укључити у финансирање науке

Бањалука - Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић сматра да би наука у Српској могла да буде успјешнија и развијенија када би била отворенија према свима, те истиче да се у њено финансирање дјелимично мора укључити и привреда.

“Наука не функционише сама за себе и не би требало да буде сврха сама себи, већ да служи свима, прије свега друштву и заједници, а онда и друштвено-економском развоју и да буде покретач одређених процеса”, истиче Шеранић.


Он је навео да је наука у Републици Српској тренутно мање-више фукусирана на рад научноистраживачких радника, те да би путем измјена закона и стратешким правцима требало да буде отворена према свима.

Према његовим ријечима, за развој науке у Српској најбитнији су интернационализација, интердисциплинарност, те изврсност које заједно воде и ка иновативности.

“У науци имамо примјере добре праксе, поједнице који се баве стварним научним радом који је и препознат у одређеним оквирима, али треба да науку помјеримо са индивидуалног на виши ниво у смислу институционализације и већег укључивања свих установа и њихове репрезентативности. На тај начин бисмо помогли и научницима који већ имају одређене резултате”, рекао је Шеранић за “Еуроблиц”.

Он оцјењује да се наука не може финансирати само из буџета, већ да се дјелимично мора укључити и привреда, али тако да привреда буде заинтересована да улаже.

“Морамо створити повјерење и дати им нешто конкретно што ће бити за њихове потребе, а они то морају препознати као своје. Како бисмо успоставили тај модел, већ сам започео разговоре са Свјетском банком, јер кад овдје доведете њих, онда за њима иде и Европска инвестициона банка и Европска банка за обнову и развој, амбасаде и грантови. У науци није било међународних финансијера”, рекао је Шеранић.

Он је навео да ће кроз одређене грантове и пројекте Свјетске банке настојати да буду сачињени модели да универзитети и привреда сарађују с циљем унапређење научног процеса, што би довело до новог запошљавања.

Шеранић сматра и да се мора ићи према изврсности и препознати шампионе у Српској, те им дати замах да наставе рад будући да представљају науку Српске.

То је, како је нагласио, планирано и кроз стратешки и законски оквир.

“Ту не заборављамо ни младе и сада смо измјенама закона планирали и одређене правилнике који ће ићи у погледу награђивања младих талената у оним сегментима у којима покажу резултате”, рекао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана