Šeranić: Društvo da obezbijedi pogodnosti za sticanje vještina

Srna
Šeranić: Društvo da obezbijedi pogodnosti za sticanje vještina

Banjaluka - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je večeras da društvo sa stručnog aspekta treba da obezbijedi određene pogodnosti da dijete sa Daunovim sindromom može da stekne određene vještine kroz svoj rast i doživi potpuni potencijal.

On je rekao novinarima, pred početak obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom u organizaciji Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu - Zvjezdice”, da su resorno ministarstvo i Vlada Srpske na putu da omoguće svakom pojedincu da doživi potpuni potencijal, bez obzira sa kakvim se problemom takav pojedinac susreće.

“Mislim da je to stvar inkluzije i u nekom narednom vremenu ćemo interresorno pokušati da radimo da unaprijedimo sisteme kako bi omogućili tim osobama da dožive puni potencijal”, naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, sistem socijalne zaštite treba da omogući dovoljan broj stručnih radnika koji mogu pomoći roditeljima djece sa Daunovim sindromom.

“Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom ne treba da bude samo današnji dan, već i svaki drugi dan, jer te osobe su iste kao i mi i puno treba da radimo da senzibilišemo društvo i pripremimo ga tako da se te osobe ne bi osjećale drugačijima”, naglasio je Šeranić.

Direktor Centra “Dajte nam šansu - Zvjezdice” Željka Perišić Ninković rekla je da je svake godine, pa i ove, poruka manifestacije “ne izostavljajte nas”, što pokazuje koliko je važno da lica sa Daunovim sindromom razviju sve svoje potencijale na najbolji mogući način.

“Naši programi su inkluzivni, mi se maksimalno trudimo da u sve programe uključimo i tipičnu djecu kako bi na lijep način radili na senzibilizaciji vršnjaka”, navela je Ninkovićeva.

Prema njenim riječima, za djecu sa Daunovim sindromom vrlo je važno da se uključe u sistem obrazovanja, predškolskog vaspitanja i da se razviju programi za njihovo radno osposobljavanje, kada napune 18 godina.

Cilj večerašnje manifestacije je da se pokaže mogućnost djece i mladih sa Daunovim sindromom, koji vrijedno vježbaju tokom cijele godine i da ovom prilikom pokažu javnosti šta znaju i umiju.

Ova manifestacija je inkluzivnog karaktera u kojoj su učešće uzeli i djeca iz Plesnog studija “Gema”, djeca iz Vokalnog ateljea “Mama voks”, te Plesnog studija “Siti džez”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana