Септембарске цијене више за 0,5 одсто

Срна
Септембарске цијене више за 0,5 одсто

Сарајево - Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру у просјеку су више за 0,5 одсто у односу на август.

Храна и безалкохолна пића у просјеку су скупљи за 0,3 одсто, одјећа и обућа за 3,8 одсто, становање и режијски трошкови за један одсто, здравство за 0,4 одсто, а превоз је у просјеку поскупио 0,8 одсто.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у септембру су цијене биле ниже у односу на август из области комуникација за 0,1 одсто, рекреације и културе за 0,9 одсто, док су остала добра и услуге у просјеку јефтинији за 0,2 одсто.

Ниво цијена у септембру ове, у односу на исти мјесец прошле године, виши је за 1,7 одсто.

Храна и безалкохолна пића у просјеку су поскупили 0,1 одсто, за колико је скупље и образовање, алкохолна пића и дуван шест одсто, становање и режијски трошкови 3,4 одсто, здравство 2,4 одсто, превоз 12,1 одсто, рекреација и култура 1,2 одсто, а ресторани и хотели су у просјеку скупљи за 0,5 одсто.

У септембру, у односу на исти мјесец лани, одјећа и обућа је у просјеку скупља за 11 одсто, намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за 1,3 одсто, комуникације за 0,3 одсто, те остала добра и услуге за 1,4 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана