Семберци се још нису опоравили од поплава

Љиљана Алексић
Семберци се још нису опоравили од поплава

Бијељина - Нове куће до прољећа ће добити 60 бијељинских породица чији су домови уништени током катастрофалних поплава које су погодиле Семберију 2014. године.

Нови домови биће изграђени широм Бијељине - шест у Балатуну, пет у Бродцу, три у Батковићу, по двије у Поповима, Велином Селу и Амајлијама и по једна у Дијеловима, Пучилама и у насељу Пет језера у Бијељини.

Гроздана Симић из Бродца са нестрпљењем дочекује завршетак изградње куће, након дуге четири године проведене у контејнеру.

- Живим у импровизованој кући и не могу описати тренутак када су дошли мајстори и почели да зидају нову - каже Симићева. Њена кућа у потпуности је уништена током поплава, а услови у којима живи су веома лоши.

- Живим како морам. Немам купатило, а срећа у несрећи је то што сам сама, јер овдје не би могла да живи породица - прича Симићева. Нови дом за њу значи и нови живот.

- Претпрошле године је била толико јака и хладна зима да сам се скоро смрзла од хладноће. Ложила сам ватру по читаву ноћ - казала је Семберка која преживљава узгајајући поврће.

И Драган Крстић је током поплава изгубио кров над главом. У једном дану нестало је све што је годинама стицао. Данас ради код комшија да би се прехранио.

- Надам се да ће зиму дочекати у новој кући и са бољим условима. У контејнеру живим већ дуго, без основних услова за живот. Граде ми кућу површине 35 метара квадратних. За сада је урађена плоча и ускоро почиње зидање. Пресрећан сам - казао је Крстић.

Градска управа Бијељине је крајем прошлог мјесеца потписала уговор за изградњу 60 стамбених објеката настрадалих у посљедњим поплавама, а према ријечима градоначелника Миће Мићића већ је у току градња 40 кућа.

- У оквиру програма завршетка обнове конкурсом смо изабрали лица којима ће бити изграђене куће оштећене у поплавама. Пријавио се велики број заинтересованих, посебно у сегменту реновирања кућа, а на конкурсу их је прошло 109 - рекао је Мићић. Изабран је извођач радова, а град Бијељина је у овом пројекту имао задатак да обезбиједи дозволе и сву потребну инфраструктуру.

Пројекат

Изградња нових 60 стамбених јединица дио је "Програма за опоравак од поплава" 2014. године. Пројекат имплементирају Градска управа града Бијељина и Развојни програм Уједињених нација у БиХ. Укупна вриједност изградње кућа износи око 900.000 КМ, од чега 200.000 КМ издваја Градска управа, а остатак УНДП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана