Семберци купују дрва на врећу

Љиљана Алексић
Семберци купују дрва на врећу

Бијељина - Иако се већина грађана Бијељине још током љета припремила за гријну сезону, ниске температуре довеле су до потрошње енергената, па Семберци ових дана докупљују огрев.

Грађани кажу да је много нерадних и празничних дана у јануару утицало на повећану потрошњу огрева јер се доста времена проводило у домовима.

На стовариштима у Бијељини посљедњих дана тражња је повећана, а продавци кажу да купује ко колико може. Неко метар или два, а поједини грађани узимају и дрва на врећу.

- Евидентно је да наши суграђани немају довољно новца за докуп огрева. Били су празници, људи су се истрошили, па купује колико ко може да премости период док не отопли. Имали смо и случајева током празника да долазе наши људи из иностранства који су били ту привремено и купују само одређене количине огрева - каже Дејан Стојановић, запослени у предузећу "МП Комерц", које се бави продајом огрева у Бијељини.

Од огревног дрвета најтраженији су буква, храст, цер и багрем, док куповину угља диктира цијена. У понуди  је дрвени угаљ из рудника "Станари", "Крека" и "Мезграја", који је и најповољнији.

Стојановић истиче да посљедњих дана углавном продаје дрва на врећу или двије.

- Цијена вреће дрва је осам марака, колико кошта и дрвени угаљ, док је ткз. камени угаљ из Угљевика, који се углавном користи за пећи за централно гријање, 10 марака по врећи - рекао је Стојановић.

Ове зиме владала је јагма за пелетом, истиче Стојановић и додаје да је томе допринијела и чињеница да је један дио произвођача преоријентисао пословање на извоз и друга тржишта, што је додатно утицало и на повећање цијене.

Поједини Бијељинци су направили рачуницу. Кажу да су велика потражња за пелетом, наруџба, чекање испоруке, скок цијена само неки од разлога који су их натјерали да се врате гријању на дрва и угаљ.

Таквих мука немају они становници Бијељине који живе у самом граду и који користе услуге градске "Топлане". Према ријечима директора ЈП "Градска топлана" Младена Красавца, грађани током празника нису имали прекиде у испоруци топлотне енергије. Радијатори су константно топли, а тако ће, каже, бити и у наставку гријне сезоне.

- Обезбиједили смо довољне количине енергената за наредне дане - рекао је Красавац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана