Селидба у ЕУ и бијела куга пустоше школе

Срна
Селидба у ЕУ и бијела куга пустоше школе

Бањалука, Приједор, Мостар - Годинама основне школе у БиХ биљеже рапидан пад броја уписаних ученика, а узроци томе, како кажу директори образовних установа, су све присутнији тренд исељавања наших грађана на привремени рад у Европску унију и пад наталитета.

Наиме, према подацима Агенције за статистику БиХ, у школској 2017/2018. години у БиХ, у 1.817 основних школа уписано је 282.614 ученика, што је у односу на претходну школску годину мање за 5.115 ученика.

“У овој школској години у прве разреде уписана су 31.182 ученика, што је у односу на прошлу школску годину мање за четири одсто”, казали су из Агенције.

Стевица Ђогазовић, предсједник Актива директора основних школа приједорске регије, казао је за “Независне” да је, нажалост, и ове школске године уписан мањи број ученика, а најчешћи разлог је то што велики број ђака одлази због тога што цијеле породице иду у иностранство.

“У задње вријеме дешава се да за један дан по четири ученика најаве одлазак из једне школе због тога што се селе у иностранство”, казао је Ђогазовић и додао да неколико подручних школа на територији Приједора које су имале по три одјељења сада нема ниједног уписаног ученика.

“Мањи број дјеце изазваће и велики проблем у самом наставном процесу, односно то утиче и на број наставног особља и на њихову потребну норму”, казао је Ђогазовић.

Да у школске клупе у Брчком сваке године сједне мање ђака, каже и Мара Маткић, шеф Пододјела за предшколско и основно образовање Владе Брчко дистрикта.

“У свих 15 основних школа у Брчко дистрикту уписан је 661 ученик ове године, а прошле године то је било 614, док смо прије десет година имали и до 1.000 уписаних ученика”, казала је Маткићева.

“Годинама имамо стагнацију у бројности становништва, а у задње вријеме велики је број људи који се исељавају из БиХ”, појашњава Маткићева.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, истиче да Бањалука сигурно најбоље стоји у односу на друге градове.

“Главни фактор је управо то што се рађа мало дјеце. Можда је један од фактора и то што се један број ученика одселио”, истиче Попржен.

Елвира Мијић, предсједница Актива директора основних школа добојске регије, казала је да је у посљедњих седам година у цијелој РС примјетан пад броја ученика за 25 одсто.

“Иако пронатална политика није у нашем домену, очигледно је да на томе треба радити”, истиче Мијићева.

Драган Мрдић, предсједник Актива директора основних школа херцеговачке регије, истиче да је у Требињу исти број ученика већ неколико година уназад.

“Међутим, у Гацку и Билећи примјетан је пад броја ученика, а самим тим је и мање одјељења”, казао је Мрдић и додао да је главни разлог пад наталитета.

Мерима Шута, директорица “Шесте основе школе” Мостар, истиче да у посљедњих десет година број ученика скоро па стагнира, а са друге стране има и позитивних примјера, гдје је примјетан раст броја уписаних ученика.

Екрем Јахић, директор ОШ “Меша Селимовић” Сарајево, каже да у њиховој школи у задње три године имају тренд повећања броја ученика.

Мала матура у РС

Ове школске године мала матура ће бити уведена експериментално у 21 основну школу у РС, а полагање ће бити 6. и 7. јуна.

“Тестове из српског језика ђаци ће полагати 6. јуна, док ће дан касније радити тестове из математике”, казао је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана