Селак: 7. Фебруар је најтужнији дан у историји града

Глас Српске
Селак: 7. Фебруар је најтужнији дан у историји града

Бањалука - Поводом обиљежавања 77. година од усташког покоља у Дракулићу, Шарговцу и Мотикама, посланик у Народној скупштини Републике Српске Горан Селак, изјавио је да је 7. Фебруар најтужнији дан у бањалучкој историји, те да Бањалука и Република Српска имају велику обавезу да чувају сјећање на страдале.

-       Бањалука у својој дугој историји нема тужнији дан од 7. Фебруара, ни тежу годину од 1942. године. Било је увијек несрећа, природних катастрофа, разних окупатора и ратова, али нема ничег што може да се пореди са покољем који је извршен над нашим народом у Бањалуци те 1942. Године. 2300 цивила, међу којима 551 дијете, побијени су на кућним праговима, у школским клупама и на радним мјестима, без испаљеног метка и за свега неколико сати. 7. Фебруар је најтужнији дан не смо због толиког страдања, него и због чињенице да се није нашао ни један комшија да упозори људе шта им се спрема. Није се нашао ни један народни херој да одбрани свој народ или да их поведе у збјег.   7. фебруар је посебно тужан дан јер је овај страшни злочин деценијама игнорисан и гуран у заборав – каже Селак.

Од завршетка 2. свјетског рата, па до стварања Републике Српске, није било покушаја да се прикупи историјска грађа, да се достојно обиљеже мјеста страдања ни да се уопште прича о овом злочину. Селак истиче да народ Републике Српске данас није у опасности од истребљења, али јесте у великој опасности од заборава, који је деценијама наметан углавном силом.

-       Требало је да прође 50 година па да српски народ кроз борбу и страдање створи Републику Српску, у којој можемо да одамо почаст невиним жртвама. Зато наша дужност није само да чувамо сјећање, него и да наставимо да градимо Републику Српску која је гарант да се 7. Фебруар никада више неће поновити. Дужност нам је да читавом свијету покажемо шта се десило у Шарговачкој школи, Раковачком руднику, Мотикама и Дракулићу и да јасно поручимо да никада нећемо дозволити да нам убијају дјецу. Данас имамо обавезу да се боримо против заборава који је силом наметан 50 година. Да изградимо спомен подручје, да ангажујемо институције и да се овај злочин документује. Да се обједине све доступне чињенице и подаци, све изјаве свједока, потомака и преживјелих. Да не дозволимо да се испуни циљ оних који су хтјели да нас истријебе, али ни оних који су нас тјерали да то све заборавимо – поручио је Селак.

Обиљежавање страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац почело је данас у 9 часова архијерејском литургијом у цркви Светог Великомученика Георгија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана