Sedmoro oboljelih od virusa zapadnog Nila

D. K.
Sedmoro oboljelih od virusa zapadnog Nila

Banjaluka - Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je sedam pacijenata kod kojih se sumnja na groznicu zapadnog Nila.

Ovo je juče potvrdila portparol Instituta Milka Mrđa, koja je istakla da je pet pacijenata bilo s lakšom kliničkom slikom i otpušteni su kući, dok dva imaju težu kliničku sliku.

- Većina pacijenata je srednjeg životnog doba - potvrdila je Mrđa.

Prema definiciji Evropskog centra za kontrolu bolesti, za konačnu dijagnozu potrebno je izvršiti i potvrdno testiranje, koje se ne radi u RS. Kako saznajemo u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka, trenutno je na liječenju jedna osoba kod koje je evidentiran virus zapadnog Nila. Groznica zapadnog Nila je virusna bolest koja se prenosi ubodom zaraženog komarca. Bolest se ne može prenijeti sa čovjeka na čovjeka.

Najveći broj zaraženih osoba, njih 80 odsto, nema nikakve simptome, dok se kod 20 odsto oboljelih razvijaju simptomi kao što su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, a ponekad i natečeni limfni čvorovi ili osip na koži. Simptomi se javljaju između tri i 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko jedan odsto zaraženih razvije se teška klinička slika, sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema.

Prenošenje virusa

Rezervoar zaraze virusom zapadnog Nila su mnoge vrste divljih i domaćih ptica, a na čovjeka se prenosi ubodom komaraca koji se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili sisara. Virus se ne prenosi među ljudima putem kontakta, niti se može prenijeti sa zaraženih ptica na ljude bez ugriza komarca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana