Седам парова из БиХ тражи сурогат мајку

nezavisne.com
Седам парова из БиХ тражи сурогат мајку

Бањалука, Зеница - Сурогат мајчинство у БиХ и даље није регулисано законом, па тако брачни парови ако желе да се остваре као родитељи на овај начин, морају то да ураде у некој другој земљи.

Да интерес за овим видом медицински потпомогнуте оплодње постоји, свједоче и парови из БиХ који сурогат мајку покушавају наћи путем најпопуларнијег сајта за ово питање финдсурогатемотхер.цом. На овом сајту има седам брачних парова који жену која би родила њихово дијете траже путем интернета. На истој страници, гдје чак можете да изаберете и боју косе и очију сурогат мајке, ову услугу нуде и четири жене из БиХ.

У надлежним  институцијама кажу да је ријеч о доста сложеној процедури која је забрањена у многим земљама и чије усвајање не зависи само од њих.

„Сурогат мајчинство засад није дефинисано законом, али Министарство прати дешавања у региону и о свим активностима које се буду реализовале у овој области јавност ће бити обавијештена“, истакли су у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

И у Федералном министарству здравства кажу да сурогат мајчинство тренутно није регулисано законима из области здравства, те самим тим не постоје правне претпоставке за обављање ове методе на подручју ФБиХ.

„Нацртом закона о лијечењу неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом, а о којем је недавно у Сарајеву спроведена централна јавна расправа, сурогат мајчинство је забрањено“, истичу у овом министарству.

Весна Ећим-Злојутро, начелница Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ РС у Бањалуци, казала је да регулисање сурогат мајчинства у закону зависи од бројних параметара.

„Овај појам зависи од тога како је едукован кадар преко културолошких, вјерских и многих других сегмената“, истакла је Ећим-Злојутро.

Навела је да на Западу сурогат мајчинство није непознаница, али да се неријетко деси да сурогат мајка одустане од договора. Додала је да је због свих тих чињеница то сложена процедура коју треба прецизно искристалисати.

Ермин Чехић, начелник Одјела за хуману репродукцију, менопаузу и естетску гинеколошку ендокринологију Кантоналне болнице у Зеници, казао је да су овом одјелу упућивани захтјеви за сурогат мајчинство у неколико наврата.

„Како нема закона о медицински потпомогнутој оплодњи (МПО) који третира ову област, такви захтјеви иду на Етичку комисију наше установе“, казао је Чехић и додао да до сада није било одобрених захтјева Етичке комисије ЈУ КБ Зеница, али је било одобрења других земаља и других установа. Према његовим ријечима, Федерално министарство здравства припремило је Приједлог закона о медицински потпомогнутој оплодњи, који не предвиђа такав облик МПО и веома је, како каже, рестриктиван за пацијенте.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана