Шећерана иде у стечај

Марина Чигоја
Шећерана иде у стечај

Бањалука - Привремени стечајни управник бијељинске "Шећеране" Лазо Ђурђевић предложиће на рочишту 10. децембра да ова фабрика иде у стечај.

Ђурђевић је јуче рекао "Гласу Српске" да је завршио извјештај о стању у "Шећерани" у којем је навео да су услови за стечај испуњени и да ће суду предложити отварање стечаја.

Приједлог за отварање стечаја у "Шећерани" Окружном привредном суду у Бијељини поднијела је Пореска управа РС 31. јула ове године. "Шећерана" је Пореској управи на крају октобра дуговала 2,82 милиона марака.

Досадашњи вршилац дужности директора "Шећеране" Мехо Фафулић каже да овакав приједлог стечајног управника није никакво изненађење јер је фабрика одавно испунила услове за стечај. Рачун фабрике блокиран је прије пет година, односно након што је 2011. године ухапшен тадашњи власник Зоран Ћопић.

- Ми смо у блокади пет година, тако да је сасвим јасно да услови за стечај постоје. Укупне обавезе "Шећеране" су око 23 милиона КМ, док је укупна имовина према књиговодственој вриједности око 28 милиона КМ - казао је Фафулић.

"Шећерана" је прошле године прешла у власништво РС након што је Врховни суд РС осудио дотадашњег већинског власника Зорана Ћопића на четири године затвора и трајно му одузео имовину вриједну око 20 милиона марака, за коју је утврђено да ју је стекао прањем новца једног од највећих нарко-босова Дарка Шарића. Ћопићу је тада, између осталог, одузето и 10,8 милиона акција Фабрике шећера у Бијељини, које чине 51 одсто капитала тог предузећа. Тај удио био је у власништву Ћопићевог предузећа "Агрокоп" из Бањалуке.

Фабрика шећера је престала са радом 1993, а у стечај је отишла 2007. године. "Агрокоп" је преузео већински пакет акција 2010. године, али је производња поново заустављена након Ћопићевог хапшења.

Јанковци

Мехо Фафулић је истакао да је представник пољопривредне задруге "Јанковци", која је раније упутила понуду за преузимање "Шећеране", али она за Владу РС није била прихватљива, прије неколико дана долазио у фабрику и распитивао се о могућности преузимања. Пољопривредну задругу "Јанковци" прије неколико дана преузео је српски бизнисмен и власник Индустрије меса "Матијевић" Петар Матијевић.

Обавезе "Шећеране"

- 2,82 милиона КМ дуг према Пореској управи

- 6 милиона КМ дуг према радницима

- 6 милиона КМ потражује "Агрокоп" путем суда

- остали потражиоци

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана