Сазидан темељ слободе, братства и љубави

Драгана Орловић
Сазидан темељ слободе, братства и љубави

Бањалука - Влада РС донијела је рјешење којим ће из буџетске резерве издвојити милион марака за изградњу српско-руског храма у Бањалуци, који ће бити симбол слободе, братства и љубави између та два народа.

Темељи ове будуће светиње и духовно-културног центра, која ниче у бањалучком насељу Алеја центар, у част руске царске породице Романов, већ су завршени. Поред свих имовинско-правних и грађевинско-правних питања, урађена је, како нам откривају у управи црквене општине Бањалука, комплетна подрумска етажа.

- Завршен је ископ, изливен је темељ подрумске етаже са темељном плочом, зидовима и првом плочом у нивоу земље, која уједно представља и површину будућег трга око храма. Готови су и комплетни радови за темељ храма са каменим облогама, као и за темељ духовно-културног центра - кажу у тој управи.

Изградња храма отпочеће, како кажу, чим буду обезбијеђени сви неопходни материјално-технички услови, имајући у виду сложеност, квалитет и начин извођења радова на тој врсти објеката. 

У управи црквене општине Бањалука подсјећају и да ће овај храм и духовно-културни центар бити грађени упоредо од три врсте материјала - камена, бетона и цигле.

- Сви ови радови морају се одвијати истовремено и завршити у истом поступку, закључно са кровном конструкцијом - додали су у управи.

Бањалучки српско-руски храм је реплика храма Чуда архангела Михаила изграђеног средином 14. вијека у московском Кремљу, срцу Русије. Освештању темеља присуствовао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Значај

Темељи храма посвећеног руско-српском пријатељству освештани су у септембру прошле године. Литургију су тада служили руски и српски епископи, свештеници и ђакони. Многи становници РС и тада, као и данас, поручују да је његова градња од великог значаја за српски народ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана