Savremeni život opustio ognjišta

Milijana Latinović
Savremeni život opustio ognjišta

Banjaluka - Sa pet i više članova može da se pohvali tek svako sedmo domaćinstvo u Srpskoj, a najviše ih živi u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru i Zvorniku, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

U biltenu Zavoda "Gradovi i opštine RS" navedeno je da od ukupno 408.825 domaćinstava njih 58.469 ima pet i više članova.

Statistika pokazuje da četvrtina od ukupnog broja domaćinstava, odnosno njih 107.130, broji dva člana, a u stopu ih prate i samci kojih je 91.300.

Statističari su izračunali da je prosječan broj članova domaćinstva u RS 2,85. Banjaluka, iako ima više od 6.500 domaćinstava sa pet i više članova, nije uspjela da dostigne republički prosjek. Opštine Osmaci, Berkovići, Bileća, Gacko, Bratunac, Donji Žabar, Kotor Varoš, Ljubinje, Nevesinje, Laktaši i Čajniče nadmašile su taj broj i u prosjeku imaju više od tri člana u domaćinstvima. Svega jedno višečlano domaćinstvo ima Istočni Drvar, gdje su od ukupno 38 domaćinstava, čak 24 samačka.

Demograf Stevo Pašalić kaže da smanjenje ukupnog broja stanovništva u proteklih četvrt vijeka prati i smanjenje broja članova u domaćinstvima.

- To je posljedica prelaska iz tradicionalnog načina života u savremeni, koji se odražava i na porodicu i na domaćinstvo. Sve je više samaca, posebno u ruralnim krajevima, gdje preovladava staro stanovništvo, ne sklapaju se brakovi i ne rađaju djeca, pa su višečlana domaćinstva prava rijetkost - rekao je Pašalić koji je i vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On ističe da projekcije stanovništva u svim zemljama zapadnog Balkana, pa tako i kod nas, pokazuju da će u budućnosti preovladavati domaćinstva sa svega jednim ili dva člana.

Sociolog Ivan Šijaković kaže da je došlo do starenja stanovništva i usitnjavanja domaćinstava pa su ona sa desetak članova prava rijetkost.

- Treba stvarati uslove da što više parova ima bar dvoje dece, to bi trebalo da bude osnovna strategija. Forsirati priču da porodica ima mnogo dece nema baš smisla, jer ljudima treba obezbediti da imaju od čega da žive. Kvalitet mora biti iznad kvantiteta, treba da živimo kvalitetno, a ne da nas ima mnogo, a da nemamo šta da jedemo - smatra Šijaković.

Rođeni i umrli

Prema podacima iz biltena Zavoda za statistiku RS, u periodu od 2012. do 2016. godine u Srpskoj je rođena 47.761 beba, a umrlo 71.212 stanovnika. Najviše beba u proteklom periodu rođeno je u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana