Савремени живот опустио огњишта

Милијана Латиновић
Савремени живот опустио огњишта

Бањалука - Са пет и више чланова може да се похвали тек свако седмо домаћинство у Српској, а највише их живи у Бањалуци, Бијељини, Приједору и Зворнику, показују подаци Завода за статистику РС.

У билтену Завода "Градови и општине РС" наведено је да од укупно 408.825 домаћинстава њих 58.469 има пет и више чланова.

Статистика показује да четвртина од укупног броја домаћинстава, односно њих 107.130, броји два члана, а у стопу их прате и самци којих је 91.300.

Статистичари су израчунали да је просјечан број чланова домаћинства у РС 2,85. Бањалука, иако има више од 6.500 домаћинстава са пет и више чланова, није успјела да достигне републички просјек. Општине Осмаци, Берковићи, Билећа, Гацко, Братунац, Доњи Жабар, Котор Варош, Љубиње, Невесиње, Лакташи и Чајниче надмашиле су тај број и у просјеку имају више од три члана у домаћинствима. Свега једно вишечлано домаћинство има Источни Дрвар, гдје су од укупно 38 домаћинстава, чак 24 самачка.

Демограф Стево Пашалић каже да смањење укупног броја становништва у протеклих четврт вијека прати и смањење броја чланова у домаћинствима.

- То је посљедица преласка из традиционалног начина живота у савремени, који се одражава и на породицу и на домаћинство. Све је више самаца, посебно у руралним крајевима, гдје преовладава старо становништво, не склапају се бракови и не рађају дјеца, па су вишечлана домаћинства права ријеткост - рекао је Пашалић који је и вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву.

Он истиче да пројекције становништва у свим земљама западног Балкана, па тако и код нас, показују да ће у будућности преовладавати домаћинства са свега једним или два члана.

Социолог Иван Шијаковић каже да је дошло до старења становништва и уситњавања домаћинстава па су она са десетак чланова права ријеткост.

- Треба стварати услове да што више парова има бар двоје деце, то би требало да буде основна стратегија. Форсирати причу да породица има много деце нема баш смисла, јер људима треба обезбедити да имају од чега да живе. Квалитет мора бити изнад квантитета, треба да живимо квалитетно, а не да нас има много, а да немамо шта да једемо - сматра Шијаковић.

Рођени и умрли

Према подацима из билтена Завода за статистику РС, у периоду од 2012. до 2016. године у Српској је рођена 47.761 беба, а умрло 71.212 становника. Највише беба у протеклом периоду рођено је у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана