Савремене методе на УКЦ РС постају рутинске

 Савремене методе на УКЦ РС постају рутинске 27.01.2018 13:25 | Милијана Латиновић

Бањалука - Љекари из Србије у петак су обавили неколико савремених дијагностичких операција и процедура на Универзитетском клиничком центру РС, које ће у идућем периоду постати рутинска пракса у овој здравственој установи.

Захваљујући еминентним стручњацима из Србије, на УКЦ РС први пут је урађен ендобронхијални ултразвук, који омогућава прецизнију дијагностику туморских промјена у плућима. Осим ове, у највећој здравственој установи у Српској урађена је и савремена хируршка метода збрињавања аномалија бубрега код дјеце, те хируршки захвати на гркљану.

Управник Клинике за пулмолошку онкологију и начелник Центра за бронхологију Института за плућне болести Војводине, Сремска Каменица Горан Стојановић истакао је да дуги низ година сарађује са љекарима из Српске.

- Данас смо урадили први ендобронхијални ултразвук не само у РС већ и у БиХ. То је процедура коју ради јако мало установа и у региону. Надам се да ће ово постати рутинска пракса у УКЦ РС - истакао је Стојановић и додао да су у раду учествовали и медицинари из УКЦ РС који су показали велико интересовање за савладавање нових метода лијечења.

Специјалиста дјечије хирургије и специјалиста урологије са Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић" Београд Владимир Којовић рекао је да су заједно са тимом љекара УКЦ РС успјешно обавили комплексне интервенције код двије бебе које су имале урођене аномалије бубрега.

Добру сарадњу са овом здравственом установом истакао је и специјалиста оториноларингологије Војко Ђукић.

- Извео сам хируршке захвате код два пацијента са карциномима гркљана. Морам нагласити да нема процедуре у области оториноларингологије која се не ради овде у УКЦ РС или која није започета. Наш задатак је да то унапредимо - рекао је Ђукић.

Помоћник генералног директора УКЦ РС за медицинске послове Слободан Хајдер казао је да је опредијељеност ове установе, осим комплетне реконструкције и набавке савремене опреме, унапређење струке и едукација кадрова.

- Едукацију не спроводимо само због наших љекара већ да бисмо допринијели лијечењу наших пацијената. Захваљујући колегама из Србије пацијентима су пружене одговарајуће терапијске процедуре, а љекари су имали прилику да стекну нова знања и искуства - рекао је Хајдер.

Савремена опрема

Љекари из Србије који су извели комплексне процедуре у УКЦ РС нагласили су да је веома важно у каквим се условима лијече пацијенти.

- Добра и савремена опрема коју УКЦ РС има основни је предуслов за добар рад. Лекари су добри и талентовани и треба само да наставе са досадашњим радом - рекао је Војко Ђукић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица