Савремене клинике за препород здравства

Милијана Латиновић
Савремене клинике за препород здравства

Бањалука - Нове болничке собе са купатилима и десет операционих сала дио су савремених просторија Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС у које се након готово пола вијека сели Хирургија и у којима ће обољели из свих крајева Српске имати здравствену заштиту на нивоу свјетских клиника.

Остварење вишедеценијског сна, да највећа здравствена установа у РС буде смјештена под један кров, почиње у суботу након церемоније отварања новоизграђеног сјеверног крила и реконструисаног Централног медицинског блока УКЦ-а РС у бањалучком насељу Паприковац. Пресељењем хируршких клиника и служби из оронулих просторија у модеран простор пацијентима ће бити олакшано лијечење, а љекари ће добити вјетар у леђа да обољелима врате осмијех и оно највредније, здравље. У новоизграђеном сјеверном крилу биће смјештене све хируршке клинике и службе, најмодерније операционе сале и интензивна њега са 44 кревета, као и Центар ургентне медицине, Патологија и Стерилизација.

За љекаре који су годинама најкомпликованије хируршке захвате изводили у оронулим салама, пресељење у нове просторије представља прекретницу не само за здравствену установу у којој раде, већ и за здравство Српске.

- Ово је историјски моменат. С нестрпљењем очекујем пресељење у реновиране просторије и операционе сале са врхунском опремом јер ће тиме и пацијенти и особље имати услове за боравак и рад на свјетском нивоу - рекао је начелник Службе за торакалну хирургију Марко Кантар.

Директор УКЦ-а РС Владо Ђајић казао је у петак да је све спремно за свечано отварање.

- Дуг и напоран рад дао је одличне резултате на које смо поносни. Тимови УКЦ-а, Министарства здравља и социјалне заштите и извођача радова “Вамеда” радили су и по 20 часова дневно и све је завршено и прије рока. Ово је добит за сваког становника Српске - нагласио је Ђајић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да нови дијелови УКЦ-а РС изгледају много боље него што се очекивало.

  • Ово је историјски догађај за здравство РС, а УКЦ РС је тренутно најбољи здравствени центар у окружењу. Само у ову фазу реконструкције Централног медицинског блока и изградње сјеверног крила уложено је око 84 милиона евра без ПДВ-а - рекао је Богданић.

Прва операција

Владо Ђајић је у петак рекао да су у завршној фази припреме за прву операцију која ће у понедјељак бити обављена у УКЦ-у РС уз помоћ тима руских љекара из Санкт Петербурга.

- Ријеч је о операцији дебелог цријева послије које су пацијенти до сада имали рез од 15 центиметара, опоравак у болници је трајао 15 дана и били су на боловању по пола године. Сада ће рез бити центиметар до два, пацијенти послије два до три дана одлазе кући, а већ након мјесец могу да се врате послу - навео је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана