Савић: Забрана уласка у БиХ дошла након изјаве Кормакове

Срна
Савић: Забрана уласка у БиХ дошла након изјаве Кормакове

Београд - Забрана уласка у БиХ бајкерима "Ноћних вукова" које су институције у Сарајеву прогласиле опасним по националну безбједност дошла је након изјаве америчког амбасадора Морин Кормак у Сарајеву, рекао је Саша Савић, предсједник српског огранка ове групе која, како је истакао, не позива на рат, већ на мир, слогу, јединство свих народа.

"Да се међусобно поштујемо, али да ценимо своје културе, ако можемо да залечимо ране из деведесетих, али свако види оно што жели да види", рекао је Савић, који је и старјешина "Ноћних вукова" у Републици Српској и Црној Гори.


Он је навео да је ово први пут да је једном бајкеру из Србије забрањен улазак у неку земљу, иако су "Вукови" у САД и Украјини од 2014. године на црној листи због наводних веза и активности са сепаратистима.

"До сада нисам имао такву част. То нису речи власти БиХ, него њиховог ментора. Изјава је дата након изјаве америчке амбасадорке у БиХ. Не знам зашто смо криви, чиме смо ово заслужили, да безбедносне службе процењују да смо личности опасне по националну безбедност", рекао је Савић за "Спутњик".

Он каже да не види зашто је гријех што бајкери обилазе српске светиње, цркве и културно-историјске споменике. "Ако нас због тога идентификују са радикалним екстремистима, терористима, нека им то служи на част", каже Савић.

Он је објаснио да се руски и српски вукови воде истом идеологијом, друже, уживају у вожњи, те да имају заједничког предсједника Александра Залдостанова, званог Хирург.

"Чуо сам се са колегама из Русије, затечени су овом вешћу. Кажу да је то америчка пропаганда, која се одавно води против нас, још од Хладног рата", каже Савић и наводи да је ријеч о пропаганди против свега што је руско, с циљем компромитације, без бирања средства.

Чланови највећег бајкерског клуба у Русији долазе у Београд 19. марта, али је њихова мотоциклистичка екскурзија под називом "Руски Балкан" доведена у питање.

Планирана турнеја требало би да траје девет дана, а током ње су намјеравали да посјете Београд, Нови Сад, Ваљево, Крушевац, Ниш, Јагодину, Крагујевац и Белу Цркву у Србији, као и Бањалуку, Бијељину и Добој у Републици Српској, те Брчко дистрикт.

Име ове необичне екскурзије заправо је метафора јер Руси тако називају све земље у којима је живео њихов народ, "Бијели Руси", приморани да напусте земљу послије Октобарске револуције, али и руски грофови и други имућни људи који су се својом вољом селили.

Тако су настали термини "Руска Француска", "Руска Швајцарска", "Руска Италија", "Руска Њемачка", па и име експедиције - "Руски Балкан".

Вођа "Ноћних вукова" у Русији Александар Залдостанов, познатији као Хирург, један је од најбољих пријатеља руског предсједника Владимира Путина.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је 9. јануара ове године, обиљежавајући Дан Републике Српске, одликовао "Ноћне вукове" због њиховог посебног нагласка на афирмацији људских права, толеранције међу људима, владавине права и слободе и јачања пријатељских односа Русије и Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана