Савчић: Побољшати материјални положај бораца

Срна
Савчић: Побољшати материјални положај бораца

Бањалука - Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић очекује да ће БОРС, у складу са својом историјском улогом у стварању Српске, добити посебан статус у односу на друге организације од јавног интереса, као да ће бити побољшан материјални положај борачких категорија.

"БОРС тражи посебан статус у односу на друге организације од јавног интереса у Републици Српској, јер је Војска Републике Српске имала историјску улогу у стварању Републике", рекао је Савчић Срни, поводом обиљежавања Митровдана -крсне славе БОРС-а.


Савчић каже да би БОРС требало да добије посебан статус и због осталих критеријума које испуњава, а то је да дјелује на читавој територији Републике Српске, да има регистар од око 140.000 чланова, као и одређене законске обавезе у вези са давањем мишљења о статусу борачких категорија.

Он је навео да у Српској има више организација насталих или произашлих из одбрамбено-отаџбинског рата, али да ниједна од њих не испуњава услове за добијање статуса од јавног интереса уколико би се дословно примјењивао Закон о удружењима и фондацијама.

Савчић истиче да се БОРС не противи статусу које су те организације добиле и да нема ништа против да га задрже.

Говорећи о рјешавању стамбеног питања борачких категорија у Републици Српској, Савчић наводи да је стамбено незбринуто један одсто породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

"Имамо и знатан број демобислисаних бораца који се налазе у стању социјалне потребе и који нису стамбено збринути. Мора се размишљати на начин да се овим људима помогне кроз вид социјалног становања", истакао је Савчић.

Када је ријеч запошљавању демобилисаних бораца, Савчић је рекао да се ништа по том питању не чини.

Он каже да статистика говори да је у многим јавним предузећима и установама "дошло до презапослености углавном због протекције по страначкој припадности".

"Ништа се по том питању не чини и ако се бар нешто не покуша промијенити мораћемо тражити рјешење, јер БОРС не може да остави толики број својих чланова да жтихо умируж без икаквих примања и средстава за живот", рекао је Савчић.

Честитајући свим борцима - припадницима Војске Републике Српске крсну свалу БОРС-а - Митровдан, Савчић им је пожелио да ову и сваку наредну славу дочекају у здрављу, срећи и са бољим положајем у друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана