Савчић: Осми одред био једна од најелитнијих јединица

Срна
Савчић: Осми одред био једна од најелитнијих јединица

Источно Сарајево - Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас, поводом 27 година од оснивања Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, да је ово била једна од најелитнијих јединица оружаних снага Републике Српске.

"Када то кажем, мислим на бригаду Специјалне полиције, односно на предратни српски дио специјалаца који је почео борбена дејства у Сарајеву, не зато што су то жељели, већ зато што су као доста пута касније, на превару нападнути, али и успјели да се изборе и изврше задатак који су имали", рекао је Савчић новинарима. Он је нагласио да је ова јединица уливала огромно повјерење на сваком дијелу територије Републике Српске, на сваком фронту гдје се појавила.

"Ми, који смо с њима најчешће садејствовали, знали смо да ту нема узмицања, да се не може десити било какав кикс и да је загарантовано да ћемо задатак извршити", рекао је Савчић.

Ратни командант Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске Бранислав Окука истакао је да се само заједништвом могу сачувати идентитет, вјера и Српска.

"Данас нам неки не дају да причамо, славимо, да се облачимо како ми желимо. Ја сам данас намјерно дошао у ратној униформи коју сам носио 1992. да бих свима показао колико нам је потребно заједништво. Какви смо били од 1992. до 1995. године само знају они који су изборили оно што се данас зове Република Српска", рекао је Окука.

Он је истакао да су припадници Осмог одреда Специјалне бригаде полиције поносни на оно што су направили, а то је Република Српска.

Пријератни замјеник мининстра унутрашњих послова БиХ Момчило Мандић рекао је да је све почело и завршило се у Сарајеву.

"Увијек када овде дођем навиру сјећања када смо кренули 5. априла 1992. Прије тога смо одвојили специјалну јединицу српске националности и то је био нуклеус стварања Специјалне јединице. Ови момци су одрадили велики посао и дали велики допринос у стварању и очувању Републике Српске", изјавио је Мандић.

Према његовим ријечима, није било мјеста гдје нису ишли и нигдје није било да нису сачували српски народ и српску нејач.

Замјеник ратног команданта Осмог одреда Душко Тешић рекао је да је поносан што су се данас, послије 23 године избјеглишта, окупили људи из 12 земаља свијета и 16 општина и градова Републике Српске.

Обиљежавање 27 година од оснивања Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске почело је на Вељинама гдје је у Храму Светог Василија Острошког служен парастос погинулим и умрлим припадницима ове јединице.

Након тога, бројне делегације одреда специјалних јединица широм Српске, борачке организације, те представници града Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, положили су вијенце на спомен-обиљежје испред Полицијске управе Источно Сарајево у Лукавици.

Дружење је, уз пригодан програм, настављено у мотелу "Боб" на Врацама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана