Savanović: Srpska - okvir za život i slobodu Srba

Srna
Savanović: Srpska - okvir za život i slobodu Srba

Beograd - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da je Republika Srpska "okvir za život, kiseonik i kuća za slobodu srpskog naroda".

"U toj odbrani platili smo visoku cijenu, ali proizvod tog četvorogodišnjeg rata je stvaranje Republike Srpske", rekao je Savanović u Beogradu, gdje je prisustvovao promociji izdanja Boračke organizacije Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga.


Na štandu Republike Srpske promovisane su knjige nekadašnjeg oficira Vojske Republike Srpske Vinka Pandurevića "Život se brani istinom" i "Rat u BiH i stvaranje Vojske Republike Srpske", te knjiga nekadašnjeg predsjednika Srpske Radovana Karadžića "Mermerne istine o Bosni".

Savanović je rekao da mu je čast da prisustvuje promociji knjiga koje govore o istoriji srpskog naroda, borbi za Republiku Srpsku i svemu što se dešavalo i isprovociralo situacije koje su dovele do posljednjeg rata.

On je naveo da su ove knjige dio svjedočenja onoga što se Srbima dešavalo i da bi trebalo da uđu u školske programe i budu istorija kako bi mlade generacije vidjele šta se činilo za slobodu srpskog naroda i kako se ne bi ponovile greške iz 20. vijeka.

Savanović kaže da se postavlja pitanje zašto je takvu tragediju doživio srpski narod, kojem nikada nisu zakazale dobrota i velikodušnost i koji ima poštovanje prema drugim narodima.

On podsjeća da je srpski narod u svim svjetskim ratovima bio na strani pobjednika i da se borio protiv zla, a kroz istoriju je branio opstanak i ostanak na svom životom prostoru.

"Platili smo visoku cijenu Prvog i Drugog svjetskog rata, zato što smo bili naivni i vjerovali drugima i što smo u njima vidjeli prijatelje, a oni su bili, nažalost, najgori neprijatelji", rekao je Savanović.

Navodeći da je 90-ih godina prošlog vijeka srpsko političko i vojno rukovodstvo prepoznalo da se Srbima može ponoviti zlo kao iz Drugog svjetskog rata, Savanović je rekao da su se Srbi organizovali da brane svoj prostor i pravo na postojanje i opstajanje u tadašnjoj BiH.

On je rekao da je projekcija srpskih neprijatelja, nakon što su završili sa Republikom Srpskom Krajinom, bila da protjeraju i Srbe iz BiH preko Drine i završe srpsko pitanje svodeći Srbe na statističku grešku.

Savanović je naveo da je hrabrost srpskog naroda i odvažnost politika dovela do jedinstva, a Srbi su stali u odbranu svojih prostora, ali da su platili visoku cijenu.

Prema njegovim riječina, posebno visoku cijenu su platili mnogi srpski komandanti i oficiri kroz tamnovanje u nečasnom Haškom sudu, koji je praktično samo u Srbima vidio krivce za sve.

"To nam daje pravo i snagu i upozorava da se u budućem, ali i današnjem vremenu, moramo sjetiti svega što se dešavalo u prošlosti. To mora da bude ideja vodilja za slobodu, jedinstvo za sve politike koje djeluju u Srpskoj, pa i u srpskom narodu da nema podjela u nacionalnom, političkom i teritorijalnom smislu", rekao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana