Савановић: На данашњи датум створена модерна српска држава

Срна
Савановић: На данашњи датум створена модерна српска држава

Вишеград - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас у Добруну код Вишеграда да су Срби кроз историју дали много жртава за слободу ових простора и да је на данашњи датум створена модерна српска држава.

Савановић је обиљежавању Дана бораца у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и 212 година од Првог српског устанка, које је одржано у манастиру Добрун код Вишеграда, подсјетио на историјске тренутке који су претходили Првом српском устанку за који је рекао да је био буна против дахија, терора и свих притисака неподношљивог живота.


Он је подсјетио да је Први српски устанак, али да је убрзо након тога, већ наредне године, 1814. настављена борба против Турака, те се данашњи дан може сматрати као најзначајнији датум у историји српског народа.

"То је датум стварања модерне српске државе. Двадесети вијек је био вијек ратова, крви и борбе, када је српски народ страдао за слободу и када је за свој опстанак на овим просторима морао да плати високу цијену", рекао је Савановић.

Он је указао да се историја мора опет учити изнова и извући поука да се више никад не понављају овакви догађаји.

"Живјели смо у једној утопији, а та утопија је била заједничка држава. И нажалост овај простор је укоријењен навикама са предрасудама мржње, убијања, окупације и то мора да нам буде поука да будемо јединствени, слободни и морамо имати своју отаџибину", истакао је Савановић.

Он је додао да је то претпоставка за сигуран и одржив живот и да се морамо едуковати о тим историјским догађајима, те их преносити у будућност.

Савановић је нагласио да је српски народ био приморан 1991. и 1992. године да брани своје просторе јер је био нападнут, али да је овај пут био организованији.

"Тако смо успјели створити Републику Српску која је, историјски посматрамо, највећа творевина у свим борбама српског народа од Првог српског устанка до посљедњег рата. И данас има покушаја да се децентрализује и подведе под државу БиХ, а ми не смијемо пасти у замку и треба да се боримо али само јединствени можемо у томе успјети", каже Савановић.

Према његовим ријечима, српски народ се не смије уморити од упозоравања и да не би скупо плаћао будућност мора се изнова упозоравати, посебно они који су то прошли деведесетих година.

Савановић је захвалио Влади Републике Српске, ресорном министарству, институцијама Републике Српске и свим људима који су кроз историју дали животе и стварали слободу на овим просторима.

Он је напоменуо да је ово српски простор на којем Срби морају остати јединствени и бити свјесни чињенице да је национални интерес изнад политика.

У манастиру Добрун код Вишеграда данас је обиљежан Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата и 212 година од Првог српског устанка.

Обиљежавање је одржано у организацији Борачке организације Републике Српске и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана