Šarenilo dalekih kultura obojilo grad

Anita Janković-Rečević
Šarenilo dalekih kultura obojilo grad

Banjaluka - Živopisne igre, pjesme i nošnje, protkane raznovrsnošću i bogatstvom kultura i tradicija dalekih zemalja, obojile su proteklog vikenda Banjaluku gdje je počeo jubilarni deseti Intrenacionalni festival kulture "Dukatfest".

Tradicionalnim defileom učesnika i nastupom ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci u ritmu aplauza publike ansambli iz Indije, Indonezije, Portorika, Poljske, Čilea, Indije, Rusije, Slovačke i Republike Srpske pjesmom i plesom predstavili su djeliće svoje tradicije.

Direktorica festivala Nikolina Čato, pozdravljajući posjetioce, prenijela je ponos što je "Dukatfest" ponovo uspio da okupi cijeli svijet na jednom mjestu.

Da je ovaj festival godinama povezivao kulture gradova sa različitih kontinenata, naglasila je i pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković. Čestitke "Dukatfestu" na deceniji postojanja uputio je ambasador Indije u BiH Rahul Čabra.

Oduševljenje što su dio "Dukatfesta" nisu krili ni učesnici. Član ansambla "Krakus" iz Poljske Šimon Tomaševski rekao je da je očaran Banjalukom.

- Ovdje smo prvi put, ovo je divno mjesto i mnogo nam se sviđa grad. Ovo je samo početak naše velike avanture u vašem gradu i zaista uživamo. Mi ćemo predstaviti plesove i nošnju iz Krakova, a na takmičarskom dijelu predstavljamo planinske predjele Poljske - najavio je Tomaševski.

Uživanje u igri i pjesmi trebalo je da bude nastavljeno sinoć na banjalučkoj Tvrđavi "Kastel", gdje je trebalo da budu izabrani najbolji.

Modriča i Trebinje

U okviru "Dukatfesta" juče je na banjalučkom Trgu Krajine održan "ART&CRAFT" market, gdje su učesnici festivala  predstavili svoje suvenire i družili se sa građanima.  Sličan program očekuje i publiku i u Modriči i Trebinju gdje se "Dukatfest" danas seli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana