Шаренило далеких култура обојило град

Анита Јанковић-Речевић
Шаренило далеких култура обојило град

Бањалука - Живописне игре, пјесме и ношње, проткане разноврсношћу и богатством култура и традиција далеких земаља, обојиле су протеклог викенда Бањалуку гдје је почео јубиларни десети Интренационални фестивал културе "Дукатфест".

Традиционалним дефилеом учесника и наступом испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци у ритму аплауза публике ансамбли из Индије, Индонезије, Порторика, Пољске, Чилеа, Индије, Русије, Словачке и Републике Српске пјесмом и плесом представили су дјелиће своје традиције.

Директорица фестивала Николина Чато, поздрављајући посјетиоце, пренијела је понос што је "Дукатфест" поново успио да окупи цијели свијет на једном мјесту.

Да је овај фестивал годинама повезивао културе градова са различитих континената, нагласила је и помоћник министра просвјете и културе РС Тања Ђаковић. Честитке "Дукатфесту" на деценији постојања упутио је амбасадор Индије у БиХ Рахул Чабра.

Одушевљење што су дио "Дукатфеста" нису крили ни учесници. Члан ансамбла "Кракус" из Пољске Шимон Томашевски рекао је да је очаран Бањалуком.

- Овдје смо први пут, ово је дивно мјесто и много нам се свиђа град. Ово је само почетак наше велике авантуре у вашем граду и заиста уживамо. Ми ћемо представити плесове и ношњу из Кракова, а на такмичарском дијелу представљамо планинске предјеле Пољске - најавио је Томашевски.

Уживање у игри и пјесми требало је да буде настављено синоћ на бањалучкој Тврђави "Кастел", гдје је требало да буду изабрани најбољи.

Модрича и Требиње

У оквиру "Дукатфеста" јуче је на бањалучком Тргу Крајине одржан "ART&CRAFT" маркет, гдје су учесници фестивала  представили своје сувенире и дружили се са грађанима.  Сличан програм очекује и публику и у Модричи и Требињу гдје се "Дукатфест" данас сели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана