Sarajevo ne priznaje ni istoriju Egipta položenu u Srpskoj

Dragana Keleč
Sarajevo ne priznaje ni istoriju Egipta položenu u Srpskoj

Banjaluka - Studenti banjalučkog Pravnog fakulteta koji odluče da školovanje nastave u Sarajevu moraju da ponovo polažu ispite jer ih tamošnji fakulteti ne priznaju, a to se posebno odnosi na istoriju koju u startu precrtaju u indeksu.

Banjalučanka M. P. koja je nedavno željela da se prebaci iz Banjaluke na Pravni fakultet u Sarajevu nije ni slutila da će je na vratima dočekati pregršt problema i procedura.

- Odslušala sam predavanja sa druge godine, a iz prve mi je ostalo nepoloženo Rimsko pravo. Taj predmet spremam već mjesecima i čim ga riješim planiram da se prebacim u Sarajevo - priča Banjalučanka.

Na prvi problem u realizaciji svog plana naišla je u studentskoj službi Pravnog fakulteta u Sarajevu gdje su joj rekli da je zakasnila, jer je molbu trebalo da preda do 30. juna kako bi je razmatrao Savjet fakulteta i dekan.

- Kada sam već zakasnila za ovu godinu da se prepišem, onda sam ih pitala da li to mogu učiniti iduće godine i kakva je procedura. Odgovorili su mi da ne može, jer nemam dovoljno položenih ispita za drugu godinu studija i da mi odmah poništavaju dva ispita iz istorije - rekla je ona.

Dodaje da donekle razumije zašto ne priznaju predmet u kojem se izučava nacionalna istorija, ali joj nije jasno zašto ne priznaju ni ispit iz opšta istorije.

- Ne znam šta to drugačije o istoriji Vavilona, Egipta, Grčke i Španije uče studenti iz Sarajeva u odnosu na nas u Banjaluci, pa da nam ne priznaju ni taj položeni ispit - kaže razočarano ova Banjalučanka.

U Studentskoj službi Pravnog fakulteta u Sarajevu kažu da svi koji odluče da se ispišu sa druge i upišu na tu visokoškolsku ustanovu prvo moraju podnijeti zahtjev, koji potom detaljno razmatra njihov Savjet i dekan.

- Pretpostavljam da postoji razlika u nastavnom planu i programu u Banjaluci i Sarajevu, a posebno iz istorije. O tome da li će i koji predmet biti priznat, a koji neće odlučuje svaki naš profesor pojedinačno - rekli su u Studentskoj službi Pravnog fakulteta.

Objašnjavaju da nemaju isto pravilo koje važi za sve predmete i priznavanje položenih ispita sa drugih fakulteta.

- Sve predmete pojedinačno moraju razmotriti profesori i odlučiti da li će ga ili neće priznati, iako je položen na istom studiju na drugoj visokoškolskoj ustanovi - ističu u Studentskoj službi sarajevskog fakulteta.

Dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović kaže da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg ispite iz istorije koje su studenti položili u Banjaluci ne bi priznali u Sarajevu. Posebno ga čudi nepriznavanje ispita iz opšte istorije.

- Mi priznajemo položene ispite za sve predmete i studente.

Francuska revolucija je bila kad je bila. Opšta istorija je predmet svih nas. I za nacionalnu istoriju ne vidim šta je problem. Ne može niko reći da Prvi srpski ustanak nije počeo 1804. godine - kaže Popović.

U slučaju da sarajevski fakultet nastavi sa dosadašnjom praksom, ističe Popović, uputiće dopis njihovom dekanu, a krajnja mjera biće da ni u Banjaluci studentima iz Sarajeva neće priznavati te ispite.

Drugi fakulteti liberalniji

Interesantno je da na drugim fakultetima ne zahtijevaju stroge procedure prilikom prepisivanja i upisivanja.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu rekli su da studenti istog fakulteta iz drugih dijelova BiH mogu da se prepišu kod njih čim dostave urednu dokumentaciju o broju položenih ispita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana