Saradnja ŽRS i holdinga “Multiko”

Agencije
Saradnja ŽRS i holdinga “Multiko”

Banjaluka - Željeznice Republike Srpske mogu višestruko sarađivati sa poljskim holdingom “Multiko”, počevši od remonta i održavanja postojećih voznih sredstava, pa do nabavke novih lokomotiva putem kreditne linije, izjavio je danas ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović, prenose agencije.

Čubrilović je nakon razgovora sa predstavnicima ove poljske kompanije istakao da su na sastanku razmatrane mogućnosti i kapaciteti radionica ŽRS-a, prije svega radionice u Doboju za održavanje vučnih sredstava u željezničkom saobraćaju.

On je rekao novinarima da će predstavnici kompanije “Multiko” nastaviti razgovore sa predstavnicima ŽRS-a, te dodao da će na osnovu presjeka stanja u željeznicama koje su napravili Poljaci, biti doneseni konkretni prijedlozi o daljim aktivnostima.

- To znači da će biti odlučeno da li se ide u nabavku, pod kojim uslovima, sa koliko sredstava, remontuju li se lokomotive, postoji li opravdanost remonta s obzirom na njihovu starost. Lokomotive iz sastava ŽRS-a stare su između 40 i 52 godine, a vijek trajanja tih sredstava je 40 godina - naveo je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, današnji razgovor upriličen je s ciljem definisanja šta je to što željeznicama treba i koje su potrebe kada je riječ o sredstvima rada.

Čubrilović je podsjetio da iza ove saradnje stoje Vlada i Ministarstvo finansija Poljske koji žele da ove poslove podrže kreditnom linijom sa veoma povoljnim uslovima za ŽRS i uz garanciju Vlade Republike Srpske.

Direktor za strategije i razvoj iz poljske kompanije “Multiko” Vojček Kramar rekao je da saradnja ne bi trebalo da bude samo u obliku kupovine ili prodaje, te naglasio da je ovaj holding otvoren za partnerski oblik saradnje s obzirom na to da su mu poznate potrebe ŽRS-a.

Kramar je naveo da u okviru ovog holdinga postoje tri firme koje proizvode sve vrste šinskih vozila, te jedna firma koja se bavi modernizacijom i izgradnjom željezničkih pruga.

On je istakao da je ovaj holding konstruisao potpuno novu lokomotivu, koja je dobila evropsku homologaciju i sa kojom Poljska namjerava da izlazi van granica Poljske.

- Naš nastup i naš dogovor sa ŽRS, uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, jeste da pokušamo stvoriti širi nastup u zajedničkoj saradnji, gdje bi bili iskorišteni, prije svega, postojeći kapaciteti radiona u Doboju, da bi se stvorila baza za logističku podršku restrukturisanju željeznica Srpske - naveo je Kramar.

Predsjednik uprave fabrike “ZNLE” Tomaš Fugel koja posluje u sastavu poljskog holdinga “Multiko”, rekao je da će jedna proizvedena nova poljska lokomotiva u maju naredne godine biti data na probnu vožnju ŽRS-u na nekoliko mjeseci, u standardnom režimu rada.

Predstavnici ovog poljskog holdinga razgovaraće sutra u Doboju sa rukovodstvom ŽRS-a.

Današnjoj posjeti prethodila je posjeta delegacije Vlade Republike Srpske, na čelu sa premijerom Aleksandrom Džombićem, Poljskoj i ovoj kompaniji u martu, a u međuvremenu je bilo međusobnih poslovnih posjeta predstavnika ovog holdinga i ŽRS-a.

Holding “Multiko” u svom sastavu ima 12 firmi sa oko 1.200 zaposlenih i godišnjim ostvarenim prihodom od 1,5 milijardi evra.

Pozitivan odgovor EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj dala je pozitivan odgovor nakon što je pregledala tendersku dokumentaciju za izgradnju dionice autoputa Prnjavor - Doboj, izjavio je Čubrilović.

On je rekao novinarima da je EBRD preduzeću „Autoputvi RS” dala dozvolu da zatraži finansijsku ponudu od onih ponuđača koji su završili predkvalifikaciju.

Finansijske ponude će biti otvorene 20.jula, najavio je Čubrilović i rekao da će nakon toga biti moguće da se vrlo brzo potpiše ugovor sa izvođačem radova.

Prema riječima resornog ministra, izbor izvođača radova zavisiće od uslova koji su dostavljeni u finansijskoj ponudi.

Uslove iz prve faze tendera ispunilo je 10 od 12 prijavljenih kompanija.

Dionica od Prnjavora do Doboja duga je 37 kilometara, a njena izgradnja finansiraće se kreditom EBRD od 150 miliona evra, sa kamatnom stopom šestomjesečni euribor plus jedan odsto, sa grejs periodom od tri godine i rokom otplate od 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana