Саобраћај успорен због снијега

Срна
Саобраћај успорен због снијега

Бањалука - На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај је успорен и отежан због интензивних падавина, коловози су засњежени, а на подручју Херцеговине мокри и клизави.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске издвајају правце Сарајево-Фоча преко Рогоја, Сарајево-Соколац-Власеница, Котор Варош-Теслић преко Борја, Мркоњић Град-Гламоч преко Млиништа, Бањалука-Кнежево-Турбе и Бањалука-Чађавица-Мркоњић Град.


Екипе путних служби су на терену и одржавају све путеве проходним, истичу из АМС и упозоравају на јутарњу поледицу, посебно у вишим предјелима, док на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина постоји опасност од одрона.

Возачима из АМС савјетују опрезну вожњу прилагођену стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна.

На дионици магистралног пута Бањалука-Прњавор у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој.

За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена саобраћајна сигнализација.

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини.

Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко један/ и граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко два/-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

Због изградње кружне раскрснице "Ребровац", на дионици магистралног пута Бањалука /пијаца/-Бањалука /Ребровац/ и дионици Бањалука /Ребровац/-Челинац /укрштање магистралног пута и Булевар Степе Степановића/ измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току су радови на изградњи водовода на подручју насеља Шњеготина, општина Челинац, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици регионалног пута Укрина-Клупе.

Једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на дионици регионалног пута Обудовац два-Лончари.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, на дионицама Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу Бањалука-Јајце, на локалитету Српских Топлица.

У току су радови на изградњи новог моста преко ријеке Зовидолке на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До.

Саобраћај се одвија једносмјерно, преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На подручју ФБиХ због нових падавина и засњеженог коловоза спорије се саобраћа на већини путева, посебно на дионицима које пролазе преко планинских превоја у централним, сјеверним, западним и сјеверозападним крајевима.

На путним правцима Бугојно-Купрес, Травник-Доњи Вакуф, Бихаћ-Босански Петровац и Бихаћ-Изачић обавезна је употреба ланаца за теретна возила.

Заснијежени су и правци Сарајево-Коњиц, Сарајево-Тузла, Бугојно-Нови Травник и Бугојно-Прозор.

Екипе путних служби су на терену и интервенишу на свим мјестима гдје је то неопходно, тако да су сви путеви проходни.

Због активног клизишта на дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница на локалитету Бан Брдо саобраћај се одвија претицајном траком.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих чекања.

Због зимских услова за вожњу у Хрватској обустављен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на граничним прелазима Изачић и Велика Кладуша.

Нови Град - Кварови на електромрежи, скраћене локалне аутобуске линије

 Већина села у општини Нови Град и дио општине Крупа на Уни од ноћас су без електричне енергије, због кварова на електромрежи проузрокованих новим сњежним падавинама.
Технички руководилац "Електродистрибуције" Нови Град Зоран Плавшић рекао је Срни да су од ноћас без напона далеководи Добрљин и Сводна.

"Далековод Блатна ван напона је од Рашћа до Бушевића у општини Крупа на Уни. Осим Бушевића електричне енергије на подручју општине Крупа на Уни нема у Осретку и Петровићима", рекао је Плавшић.

Он очекује да ће ускоро почети прва укључења.

Магистралне и регионалне путеве од ноћас чисте "Приједор путеви", али снијега има на коловозима, јер и даље пада.

Технички руководилац Комуналног предузећа "Комус" Драган Раљић каже да су екипе на терену од два сата послије поноћи.

"Очишћене су улице у граду и приградским насељима. У току је чишћење локалних категорисаних путева", рекао је Раљић и додао да ће током дана, након чишћења, посути со.

Координатор зимске службе у општини Крупа на Уни Жељко Бундало каже да су очишћени регионални путеви, а да ће током дана у сарадњи са мјештанима бити организовано чишћење локалних путева.

Према информацијама из Центра за обавјештавање у Новом Граду, скраћене су локалне аутобуске линије - за Бушевић до Рашћа, за Дубовик до Кршаља и за Раковац до Лајшића у Сводни, а аутобус на правцу за Таблу у Пољавницама не саобраћа.

Према подацима из метеоролошких станица у Новом Граду висина снијега је 20 центиметара, а у Крупи на Уни 39 центиметара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана