Саобраћај отежан због снијега

Срна
Саобраћај отежан због снијега

Бањалука - Саобраћај се овог јутра на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија успорено и отежано због засњежених коловоза и поледице, посебно на дионицама у вишим предјелима и преко превоја.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске издвајају правце Сарајево-Соколац преко Романије, Хан Пијесак-Власеница преко превоја Хан Поглед, Фоча-Гацко преко превоја Чемерно, Трново-Фоча преко Рогоја, Бањалука-Кнежево-Турбе, Бањалука-Чађавица преко Мањаче и Котор Варош-Теслић преко Борја.


Додатне потешкоће возачима причињава јак вјетар који ствара сњежне сметове, нарочито на путним правцима Мркоњић Град-Гламоч преко Млиништа и Стројице-Ново Село /граница са Федерацијом БиХ/, те на подручју Невесиња.

Регионални пут Улог-Кланци преко превоја Морине непроходан је због јаког вјетра и сњежних сметова.

Због изразито ниске температуре, поледица је могућа и у нижим предјелима, нарочито преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима.

Екипе путних служби чисте и посипају све критичне дионице, али ниска температура успорава дјеловање посипног материјала, истичу из АМС Републике Српске.

На свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина учестали су одрони земље и камења на коловоз, а из АМС упозоравају и на могућност обрушавања сњежних лавина, нарочито на путу Добро Поље-Брод на Дрини.

На свим путним правцима из АМС савјетују опрезну вожњу прилагођену стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме која је због лоших временских услова неопходна, а и законски обавезна.

На дионици магистраног пута Бањалука-Прњавор у мјесту Хрваћани, на укрштању магистралног пута са ауто-путем у зони вијадукта Црквиште, због изградње ауто-пута, обустављен је саобраћај и преусмјерен на привремену заобилазницу у непосредној близини.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор измијењен је режим одвијања саобраћаја због укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој. За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена сигнализација.

Због санационих радова, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини.

Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко један/ и граница Републике Српске/Брчко дистрикта /Брчко два/–Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из првца Брчког.

Због радова на изградњи кружне раскрснице у Прњавору измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Клашнице један-Прњавор-Горња Вијака.

За вријеме извођења радова саобраћај ће регулисати уредно постављена привремена сигнализација.

На магистралном путу дионица Клашнице један-Прњавор, ради извођења радова на изградњи ауто-пута Бањалука-Добој, у зони укршатања са магистралним путем, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

За вријеме извођења радова саобраћај регулише привремена сигнализација.

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи "Прњавор" и "Јоховац".

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је изградња водовода на подручју насеља Шњеготина, општина Челинац, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на дионици регионалног пута Укрина-Клупе.

Једном траком наизмјеничним пропуштањем возила саобраћа се на дионици регионалног пута Обудовац два-Лончари.

Због активираних клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, на дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, док се саобраћај одвија успорено на магистралном путу Бањалука-Јајце на локалитету Српских Топлица.

У току је изградња новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До.

Саобраћај се одвија једносмјерно преко привремено изграђеног моста у непосредној близини и регулисан је привременом саобраћајном сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На подручју Федерације БиХ због неповољних временских услова на снази је обустава саобраћаја за све категорије возила на дионицама магистралног пута Ливно-Шујица и Гламоч-Млиниште.

Због истог разлога на снази је забрана саобраћаја за сва возила и на регионалном путу Ракитно-Блидиње.

Због зимских услова за вожњу обустављен је саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере на путном правцу Коњиц-Сарајево.

Отежно и успорено саобраћа се на путевима Сарајево-Коњиц, Сарајево-Олово-Кладањ, Бихаћ-Кључ, Босански Петровац-Дрвар, Купрес-Шујица-Томиславград, Ливно-Гламоч, Ливно-Босанско Грахово-Дрвар и Горњи Вакуф/Ускопље-Прозор.

Додатне потешкоће на путевима на подручју Ливна, Томиславграда, Купреса, Гламоча и Босанског Грахова узрокује јак вјетар који ствара снијежне наносе.

Штаб Зимске службе ФБиХ прогласио је зимске услове вожње, па у складу с тим долази до забране саобраћаја прикључним возилима на планинским превојима гдје је коловоз засњежен, до стварања услова за сигурно саобраћање.

У случају потребе аутобуси и теретна возила морају на погонским точковима користити ланце на планинским превојима.

На дионици ауто-пута Сарајево запад-Лепеница због активног клизишта на локалитету Бан Брдо саобраћај је у десној цијеви тунела Игман, као и на мјесту радова, преусмјерен из возне у претицајну траку, па на овој дионици треба возити смањеном брзином.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Због зимских услова за вожњу у Хрватској обустављен је саобраћај за теретна возила тежа од 7,5 тона на граничном прелазу Изачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана