Саобраћај аутопутем Прњавор - Добој од септембра

Данијела Стоканић
Саобраћај аутопутем Прњавор - Добој од септембра

Прњавор - Саобраћај на дионици аутопута Бањалука - Добој, од Прњавора до Добоја, у дужини од око 36 километара, биће пуштен половином септембра, након што буде издата употребна дозвола.

Поручили су то у петак након обиласка ове дионице министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић и директор "Аутопутева РС" Душан Топић. Голићева је истакла да је веома задовољна урађеним послом и додала да је, према њеном мишљењу, ово најквалитетнија урађена дионица у РС, па и шире.

- Овај аутопут је жила куцавица за РС, а биће још већа када крајем идуће године буде завршена и дионица од Бањалуке до Прњавора. Сваки инвеститор који долази у РС прво пита каква је путна комуникација - рекла је Голићева и похвалила инвеститоре и извођаче, који, како је истакла, професионално и квалитетно извршавају све задатке.

Додала је да се нада да ће аутопут Бањалука - Добој, у неко догледно вријеме бити проширен и ка Бијељини.

- На дионици аутопута од Прњавора до Добоја изграђени су захтјевни објекти, међу којима је и мост преко ријеке Босне, дуг 411 метара - казала је Голићева.

Осим тога, рекла је, важно је што дионицу Прњавор - Добој гради домаћа грађевинска оператива.

Предузеће "Аутопутеви РС" Министарству је половином августа доставило захтјев за издавање употребне дозволе.

Директор "Аутопутева" Душан Топић је истакао да је у току технички преглед ове дионице аутопута, на којој су главни радови завршени у јулу.

- Током овог мјесеца планирано је чишћење, уљепшавање градилишта и припрема за технички преглед и пријем. Очекујем да ће у септембру бити пуштен саобраћај на овој дионици аутопута - рекао је Топић и додао да је сада тежиште радова на дионици аутопута од Прњавора до Бањалуке.

Инжењер у "Интеграл инжењерингу", који заједно са "Гранитом" из Македоније изводи радове, Едвард Режоња је истакао да послови на овој дионици нису били нимало лаки, ако се узме у обзир чињеница да је било четири милиона кубика ископа, затим 3,5 милиона насипа, те изградња три велика моста и другог.

- Осим тога, због поплава у 2014. години изгубили смо читаву једну грађевинску сезону. Због тога је, у једну руку, најтежа била изградња тунела Слатница, гдје се након тих поплава појавило велико клизиште, које смо морали санирати - рекао је Режоња и додао да ће пројекат инвеститору бити предат у наредних седам дана.

Изградња дионице Прњавор - Добој финансирана је кредитним средствима Европске банке за обнову и развој у износу од 180 милиона евра, а дионица Бањалука - Прњавор из кредитног уговора са Европском инвестиционом банком у износу од 160 милиона евра.

Путарина

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић раније је изјавио да ће наплата путарине на дионици аутопута Прњавор - Добој почети одмах након његовог пуштања у саобраћај.

- Морамо враћати и сервисирати кредите које смо узели за реализацију овог пројекта. Не знамо још колики ће бити износ путарине, али то ће бити ускоро одређено - рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана