Sanirane samo rupe

Marijana Miljić
Sanirane samo rupe

Banjaluka - Putevi u Srpskoj, koji su pretrpjeli velika oštećenja u poplavama, samo su privremeno obnovljeni, a sanacija će biti nastavljena tek na proljeće.

Načelnik Šamca Savo Minić rekao je da su u ovoj opštini poplave uništile magistralne i regionalne puteve.

- Sanirana su oštećenja na magistralnom i regionalnom putu koji prolaze kroz opštinu Šamac. Privremeno su obnovljeni i putevi u mjesnim zajednicama Obudovac, Slatina i Crkvina - rekao je Minić.

On kaže da saobraćajnice u centru opštine nisu sanirane jer za to ove godine nisu imali novca.

- Ostalo je još puno toga da se uradi. Poplave su isprale i donje slojeve asfalta, zbog čega stalno imamo slučajeve urušavanja puteva - kazao je Minić i dodao da će u idućoj godini nastaviti sa obnovom puteva.

Načelnik Odjeljenja za komunalne, stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluke Zoran Novaković rekao je da su samo privremeno sanirali oštećenja na putevima i klizišta koja su se pojavila usljed poplava.

- Na području grada iduće godine pristupićemo trajnoj sanaciji oštećenja na putevima - rekao je Novaković i dodao da će za te namjene biti izdvojeno 900.000 maraka.

U Gradskoj upravi Doboja kazali su da su poslije poplava sanirane samo udarne rupe na putevima.

- Privremeno su "pokrpljene" rupe samo na putevima gdje je bila najgora situacija - kazali su u Gradskoj upravi Doboja i dodali da će iduće godine obnova puteva biti prioritet.

Poplave su u Prijedoru pričinile veliku štetu, ali putna infrastruktura nije oštećena u velikoj mjeri.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS rekli su da je Vlada odobrila 16 miliona KM za sanaciju puteva oštećenih u poplavama.

- Osim toga, u okviru kredita Svjetske banke za sanaciju magistralnih i regionalnih puteva odobreno je 15 miliona KM, ali realizacija projekata koji će biti finansirani iz tih izvora još nije počela - rekli su u Ministarstvu saobraćaja.

Ukupna šteta na putnoj infrastrukturi u RS od poplava procijenjena je na 150 miliona KM.

Čelinac

U opštini Čelinac kažu da su sanirani gotovo svi lokalni i nekategorisani putevi oštećeni u majskim i avgustovskim poplavama.

- Obnova puteva finansirana je iz budžeta opštine sa 200.000 KM - kazali su u opštini Čelinac i dodali da je Vlada RS izdvojila 395.000 KM za sanaciju prioritetnih infrastrukturnih objekata u Čelincu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana