Саниране само рупе

Маријана Миљић
Саниране само рупе

Бањалука - Путеви у Српској, који су претрпјели велика оштећења у поплавама, само су привремено обновљени, а санација ће бити настављена тек на прољеће.

Начелник Шамца Саво Минић рекао је да су у овој општини поплаве уништиле магистралне и регионалне путеве.

- Санирана су оштећења на магистралном и регионалном путу који пролазе кроз општину Шамац. Привремено су обновљени и путеви у мјесним заједницама Обудовац, Слатина и Црквина - рекао је Минић.

Он каже да саобраћајнице у центру општине нису саниране јер за то ове године нису имали новца.

- Остало је још пуно тога да се уради. Поплаве су испрале и доње слојеве асфалта, због чега стално имамо случајеве урушавања путева - казао је Минић и додао да ће у идућој години наставити са обновом путева.

Начелник Одјељења за комуналне, стамбене послове и послове саобраћаја града Бањалуке Зоран Новаковић рекао је да су само привремено санирали оштећења на путевима и клизишта која су се појавила усљед поплава.

- На подручју града идуће године приступићемо трајној санацији оштећења на путевима - рекао је Новаковић и додао да ће за те намјене бити издвојено 900.000 марака.

У Градској управи Добоја казали су да су послије поплава саниране само ударне рупе на путевима.

- Привремено су "покрпљене" рупе само на путевима гдје је била најгора ситуација - казали су у Градској управи Добоја и додали да ће идуће године обнова путева бити приоритет.

Поплаве су у Приједору причиниле велику штету, али путна инфраструктура није оштећена у великој мјери.

У Министарству саобраћаја и веза РС рекли су да је Влада одобрила 16 милиона КМ за санацију путева оштећених у поплавама.

- Осим тога, у оквиру кредита Свјетске банке за санацију магистралних и регионалних путева одобрено је 15 милиона КМ, али реализација пројеката који ће бити финансирани из тих извора још није почела - рекли су у Министарству саобраћаја.

Укупна штета на путној инфраструктури у РС од поплава процијењена је на 150 милиона КМ.

Челинац

У општини Челинац кажу да су санирани готово сви локални и некатегорисани путеви оштећени у мајским и августовским поплавама.

- Обнова путева финансирана је из буџета општине са 200.000 КМ - казали су у општини Челинац и додали да је Влада РС издвојила 395.000 КМ за санацију приоритетних инфраструктурних објеката у Челинцу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана