Šangajska lista bez univerziteta iz BiH

nezavisne.com
Šangajska lista bez univerziteta iz BiH

Šangaj, Banjaluka - Na Šangajskoj listi najboljih univerziteta u svijetu za ovu godinu nema nijednog iz BiH.

Na juče objavljenoj listi akademskog rangiranja svjetskih univerziteta za ovu godinu nalazi se 1.000 univerziteta.

Komentarišući informaciju da se na prestižnoj listi nije našao niti jedan univerzitet iz BiH, na Banjalučkom univerzitetu (UNIBL) kažu da je jedan od osnovnih kriterijuma za pozicioniranje na ovoj listi broj dobitnika Nobelove nagrade i Fildsovih medalja koji su studirali ili trenutno rade na određenom univerzitetu, broj objavljenih radova na SCI listi, citiranost radova, uticaj na nauku i univerzitete u regionu.

“S ponosom naglašavamo da objavljujemo radove na SCI listi, radovi su citirani i daju veliki doprinos nauci. Univerzitet moramo povezati sa uglednim institutima i istraživačkim grupama, kako u regionu, tako i u Evropi i svijetu”, kažu iz UNIBL.

Navode da značajan segment u razvoju modernog univerziteta predstavlja međunarodna saradnja koja je prepoznata kroz strateške dokumente.

“Neophodno je sprovođenje niza aktivnosti sa ciljem poboljšanja kadrovskih i infrastrukturnih kapaciteta, povećanja mobilnosti studenata i osoblja, internacionalizacije nastavnog i naučnoistraživačkog procesa i povećanja prepoznatljivosti univerziteta, prije svega u regionalnoj i evropskoj, ali i svjetskoj akademskoj zajednici”, kažu iz UNIBL. Dodaju da je UNIBL u proteklom periodu zabilježio napredak na “Vebometriksovoj” listi, i kada je riječ o univerzitetima iz BiH nalazi se na drugom mjestu i dodaju da se prema izvještaju za juli 2018. godine Univerzitet u Banjaluci nalazi na 3393. poziciji u svijetu.

Na Šangajskoj listi nema ni univerziteta iz Makedonije, dok je Univerzitet u Beogradu rangiran između 300. i 400. mjesta. Ljubljanski, solunski “Aristotel” i atinski Tehnički univerzitet pozicionirani su između 400. i 500. mjesta. Univerzitet u Mariboru i Zagrebački univerzitet su između 500. i 600. mjesta, a onaj u Sofiji između 900. i 1.000. pozicije.

Na prvom mjestu, 16. godinu uzastopno, nalazi se Univerzitet Harvard, na drugom je Stenford iz SAD, a na trećem britanski Kembridž.

Među visokorangiranim univerzitetima iz Evrope su Univerzitet Cirih na 19. mjestu, Univerzitet u Kopenhagenu na 29. i Sorbona na 36. poziciji.

Šangajsku listu svake godine objavljuje Univerzitet “Ciao Tung” iz Šangaja i smatra se najznačajnijim rangiranjem najuticajnijih univerziteta na svijetu.

Podsjećamo, početkom avgusta objavljena je i lista najboljih univerziteta britanskog instituta “Kvakvareli Simonds” za 2019. godinu, ali i na toj listi nisu prošli univerziteti iz BiH, Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Najbolje rangirani univerziteti na toj listi su onaj u Ljubljani, koji je zauzeo poziciju između 651. i 700. mjesta, kao i univerziteti u Zagrebu, Mariboru i Beogradu, koji su rangirani između 801. i 1000. mjesta.

Na britanskoj listi prvi je američki MIT, slijede Stenford, Harvard, kalifornijski Tehnički institut, Kembridž, Oksford i Univerzitet koledž London.

Britanska lista temelji se na šest kriterijuma: akademskom ugledu, ugledu kod poslodavaca, fakultetskom osoblju i citatima akademskog osoblja.

Na “Vebometriksovoj” listi, koja obuhvata oko 27.000 univerziteta, izuzev Ljubljanskog, Beogradskog i Zagrebačkog univerziteta, svi su slabo rangirani.

Kriterijumi Šangajske liste

  • Broj dobitnika Nobelove nagrade i Fildsovih medalja koji su studirali ili trenutno rade na određenom univerzitetu
  •  Broj objavljenih radova na SCI listi
  •  Citiranost radova
  •  Uticaj na nauku i univerzitete u regionu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana