Сан десетогодишње Николине о топлом дому постаје стварност

Милијана Латиновић
Сан десетогодишње Николине о топлом дому постаје стварност

Котор Варош - Највећа жеља десетогодишње Николине Јеросимовић из мјеста Језерка код Котор Вароша да има своју собу у којој ће прослављати рођендане са другарима, почела је да се остварује, јер захваљујући племенитим људима овог викенда почиње градња куће за ову дјевојчицу и њене родитеље.

Ова насмијана плавокоса дјевојчица уз оца Душка (43) и мајку Муневеру (30), већ девет година одраста у неусловној дрвеној бараци површине три квадрата. Преживљавају у једној просторији која им је све, то је уједно спаваћа и дневна соба, али и кухиња, док купатило немају. Осим кревета направљеног од дасака, старог шпорета и креденца, немају ништа више. Кроз шупље зидове и плафон закрпљен даскама фијуче вјетар, па са зебњом да ће се кућерак урушити на њих, живе од данас до сутра.

Родитељи ипак памте и боља времена, када су имали праву кућу, али дјевојчица не зна за боље. Дом у којем су живјели прије девет година спалио је гром и од тада траје њихова борба за голи опстанак. Живе од понеке дневнице коју Душко заради, а с времена на вријеме помоћ им стигне од которварошког Црвеног крста и Центра за социјални рад.

Након што је "Глас Српске" у фебруару објавио потресну причу о овој породици, позиви и помоћ почели су свакодневно стизати на адресу Јеросимовића.

Захваљујући бројним хуманистима на њиховом имању већ увелико трају припремни радови за изградњу куће.

- Стигао нам је данас грађевински материјал, пијесак, цемент, креч и блокови, и већ у суботу бисмо требали излити темељ. До краја дана очекујемо и жељезо да стигне, све нам је кренуло на боље. Посебно бих се захвалио Дејану Косићу и Миломиру Дафунићу који су организовали акције и обезбиједили материјал и људе који ће радити - рекао је Душко у петак и додао да ће захваљујући добрим људима он и његова породица идућу зиму спокојно дочекати под својим кровом.

Радост није скривала ни његова супруга Муневера јер је након девет дугих година патње дочекала да добије дом.

- Срећна сам јер видим да има добрих људи и да ћемо напокон имати свој кров над главом, што ће моје дијете коначно добити своју собу. Мучили смо се на све начине, живјели са змијама и мишевима, али је тој патњи сада дошао крај. Да није било наших Которварошанки које су нас прве обишле и да није изашао текст у "Гласу Српске" нико која за све људе који су не би ни чуо за нас - испричала је Муневера.

Кроз сузе додаје да нема ријечи којима би описала срећу на лицу своје кћерке која се највише радује изградњи куће.

- Иако је дијете она све зна и све разумије. Док смо копали темељ и припремали сваки час је питала треба ли да она нешто помогне. Хвала добрим људима који су нашој Николини вратили осмијех - казала је Муневера.

Радост због градње куће у петак нисмо могли да подијелимо са Николином, јер је за вријеме наше посјете била у школи. Једно је сигурно, ово ће за веселу дјевојчицу бити један од најсрећнијих дана јер је њен сан почео да се остварује.

Хуманитарну акцију у којој је обезбијеђен добар дио грађевинског материјала покренула је Невладина организација "СПОНА". Другу акцију у којој је обезбијеђена жељезна арматура води власник Радио-станице "Снага Крајине" Миломир Дафунић, а он је окупио и мајсторе који ће зидати дом за Јеросимовиће.

- Требало бисмо овог викенда почети радити темељ, а онда ће све даље тећи како је планирано. Важно је да постоји воља и жеља да се помогне, имамо добру екипу, материјал пристиже тако да не би требало бити никаквих проблема - рекао је Дафунић, који је до сада кроз хуманитарне акције са својим пријатељима саградио куће за 18 породица.

Радио "Снага Крајине" је у сарадњи са групом хуманитараца из Котор Вароша 1. априла организовао хуманитарно вече за Николину и њене родитеље, а сав приход од продатих улазница намијењен је за градњу куће породице Јеросимовић.

Помоћ

Сви који желе помоћи да десетогодишња Николина што прије добије топли дом могу уплатити новац на име Миломир Дафунић, жиро рачун број: 567-241-59004918-21 са назнаком "уплата за Јеросимовиће" или позвати број 066/971 687.

Новац се може уплатити и на рачун НВО "СПОНА" ЈИБ 4402112410002: ПИБ 02/01/0801/053-1-503/04: Матични број 1984845: Жиро рачун: 552023-00016646-20.

Намјештај

Миломир Дафунић каже да ће након што заврше изградњу и намјестити кућу породице Јеросимовић.

- Обезбиједили смо све за купатило и намјештај за друге просторије, добри људи са којима сам и раније сарађивао помоћи ће да Николина добије собу о каквој сања - рекао је Дафунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана