Samohrana majka iz Banjaluke 11 godina se bori za alimentaciju

Anita Janković-Rečević
Samohrana majka iz Banjaluke 11 godina se bori za alimentaciju

Banjaluka - Samohrana majka trinaestogodišnjeg sina Zlata Šećerbegović iz Banjaluke kaže da je izgubila svaku vjeru u pravdu i pravosuđe jer punih 11 godina vodi bitku za alimentaciju.

Ova majka tvrdi da sud godinama svu pažnju poklanja njenom bivšem mužu koji ne plaća alimentaciju, a ne nemoćnom djetetu koje nije u stanju da zaradi novac za život.

- Riječ je o ocu koji svome sinu nikada u životu nije čestitao rođendan, niti poklonio paketić za Novu godinu. Vjerovala sam u naše pravosuđe i poslovicu da je pravda spora ali dostižna, ali nakon 11 godina ne znam u šta da vjerujem - priča Šećerbegovićeva.

Ističe da njena bitka za alimentaciju traje od februara 2007. godine, te tvrdi da joj bivši suprug duguje 12.000 evra za alimentaciju koju nije plaćao godinama.

- Sina sam dobila u braku koji je razveden 2009. godine, a presudom suda moj bivši suprug je obavezan da od februara 2007. godine za svoje dijete izdvaja 200 evra mjesečno. Prve tri godine nije plaćao ništa, a pod pritiskom Centra za socijalni rad počeo je uplaćivati povremeno 150 evra i dobrovoljno nam je ukupno uplatio 6.000 evra - kaže ova majka. 

Zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije ona je 2009. godine Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podnijela krivičnu prijavu protiv oca njenog djeteta. 

- Prijava je kod tužioca Branka Bjelajca stajala pet godina u ladici, iako je uredno primao podneske da predmet uzme u rad. Podležući lažima okrivljenog, odbacio je prijavu kao neosnovanu zbog čega sam podnijela žalbu da bi Okružni sud poništio odluku tužioca i predmet vratio na novi postupak - dodala je Zlata.

Priča da je nakon toga, 2015. godine Okružno tužilaštvo podiglo optužnicu kojom se otac njenog djeteta tereti za krivično djelo izbjegavanja izdržavanja.

- Ni u toj optužnici tužilac Bjelajac nije iznio prave dokaze, niti je prihvatio moje dokaze iz kojih se vidjelo da je optuženi u momentu podnošenja optužnice dužan za alimentaciju oko 15.000 evra. Predložio je kaznu za neplaćanje alimentacije za period od januara 2010. do marta 2015. godine jer je navodno samo u tom periodu izbjegavao izdržavanje djeteta, iako je sud presudio da je bio obavezan alimentaciju plaćati od 2007. godine - navodi Šećerbegovićeva. Ističe da je prvostepeni sud proglasio optuženog krivim, te ga obavezao da isplati 5.700 evra za navedeni period, ali je Okružni sud predmet vratio na ponovni postupak.

- Sramno, ponižavajuće i žalosno je to da se ja kao majka vučem 11 godina po sudu da bi isti taj sud izvršio presudu koju je donio u martu 2009. godine. Shvatila sam da tužilaštvo ne vodi računa o interesima maloljetnog djeteta, jer se na ozbiljan način ne uključuje i odbija da utvrdi stvaran dug i nemar optuženog - rekla je ova majka i dodala da o svim tvrdnjama koje iznosi ima dokumentaciju koju može pokazati tužilaštvu i policiji.

U kratkom telefonskom razgovoru tužilac Branko Bjelajac je rekao da ne želi komentarisati ovaj slučaj i da postoji sudska presuda. 

- Ona je podnijela opoziv te sudske odluke i na tom ročištu neću biti ja, već drugi tužilac, ali to su njeni privatni problemi koje ne može rješavati niko drugi osim nje - rekao je Bjelajac.

Njemačka

Šećerbegovićeva ističe da njen bivši muž nije uplaćivao alimentaciju jer nije želio, a ne zato što nije imao novca. Navodi da on godinama radi u Njemačkoj i ima nekoliko puta veća primanja od nje, koja je zakonska zastupnica djeteta.

- Mimo našeg suda obratila sam se njemačkom državnom organu i na osnovu pravosnažne presude banjalučkog suda ostvarila dio dugovanja za alimentaciju od 8.550 evra. O ovome sam obavijestila i sud i tužilaštvo u Banjaluci koji su nastavili postupati po optužnici kojom sam tražila da optuženog obavežu da plati dug od 12.000 evra za šest godina koliko nije plaćao i koji se ne može pokriti prinudnom uplatom preko njemačkih organa - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana