Самохрана мајка из Бањалуке 11 година се бори за алиментацију

Анита Јанковић-Речевић
Самохрана мајка из Бањалуке 11 година се бори за алиментацију

Бањалука - Самохрана мајка тринаестогодишњег сина Злата Шећербеговић из Бањалуке каже да је изгубила сваку вјеру у правду и правосуђе јер пуних 11 година води битку за алиментацију.

Ова мајка тврди да суд годинама сву пажњу поклања њеном бившем мужу који не плаћа алиментацију, а не немоћном дјетету које није у стању да заради новац за живот.

- Ријеч је о оцу који своме сину никада у животу није честитао рођендан, нити поклонио пакетић за Нову годину. Вјеровала сам у наше правосуђе и пословицу да је правда спора али достижна, али након 11 година не знам у шта да вјерујем - прича Шећербеговићева.

Истиче да њена битка за алиментацију траје од фебруара 2007. године, те тврди да јој бивши супруг дугује 12.000 евра за алиментацију коју није плаћао годинама.

- Сина сам добила у браку који је разведен 2009. године, а пресудом суда мој бивши супруг је обавезан да од фебруара 2007. године за своје дијете издваја 200 евра мјесечно. Прве три године није плаћао ништа, а под притиском Центра за социјални рад почео је уплаћивати повремено 150 евра и добровољно нам је укупно уплатио 6.000 евра - каже ова мајка. 

Због избјегавања плаћања алиментације она је 2009. године Окружном тужилаштву у Бањалуци поднијела кривичну пријаву против оца њеног дјетета. 

- Пријава је код тужиоца Бранка Бјелајца стајала пет година у ладици, иако је уредно примао поднеске да предмет узме у рад. Подлежући лажима окривљеног, одбацио је пријаву као неосновану због чега сам поднијела жалбу да би Окружни суд поништио одлуку тужиоца и предмет вратио на нови поступак - додала је Злата.

Прича да је након тога, 2015. године Окружно тужилаштво подигло оптужницу којом се отац њеног дјетета терети за кривично дјело избјегавања издржавања.

- Ни у тој оптужници тужилац Бјелајац није изнио праве доказе, нити је прихватио моје доказе из којих се видјело да је оптужени у моменту подношења оптужнице дужан за алиментацију око 15.000 евра. Предложио је казну за неплаћање алиментације за период од јануара 2010. до марта 2015. године јер је наводно само у том периоду избјегавао издржавање дјетета, иако је суд пресудио да је био обавезан алиментацију плаћати од 2007. године - наводи Шећербеговићева. Истиче да је првостепени суд прогласио оптуженог кривим, те га обавезао да исплати 5.700 евра за наведени период, али је Окружни суд предмет вратио на поновни поступак.

- Срамно, понижавајуће и жалосно је то да се ја као мајка вучем 11 година по суду да би исти тај суд извршио пресуду коју је донио у марту 2009. године. Схватила сам да тужилаштво не води рачуна о интересима малољетног дјетета, јер се на озбиљан начин не укључује и одбија да утврди стваран дуг и немар оптуженог - рекла је ова мајка и додала да о свим тврдњама које износи има документацију коју може показати тужилаштву и полицији.

У кратком телефонском разговору тужилац Бранко Бјелајац је рекао да не жели коментарисати овај случај и да постоји судска пресуда. 

- Она је поднијела опозив те судске одлуке и на том рочишту нећу бити ја, већ други тужилац, али то су њени приватни проблеми које не може рјешавати нико други осим ње - рекао је Бјелајац.

Њемачка

Шећербеговићева истиче да њен бивши муж није уплаћивао алиментацију јер није желио, а не зато што није имао новца. Наводи да он годинама ради у Њемачкој и има неколико пута већа примања од ње, која је законска заступница дјетета.

- Мимо нашег суда обратила сам се њемачком државном органу и на основу правоснажне пресуде бањалучког суда остварила дио дуговања за алиментацију од 8.550 евра. О овоме сам обавијестила и суд и тужилаштво у Бањалуци који су наставили поступати по оптужници којом сам тражила да оптуженог обавежу да плати дуг од 12.000 евра за шест година колико није плаћао и који се не може покрити принудном уплатом преко њемачких органа - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана