Suze i pjesma za vječni počinak

Anita Janković
Suze i pjesma za vječni počinak

Sarajevo - Legenda bivše Jugoslavije i jedan od najpopularnijih muzičara Kemal Monteno sahranjen je juče u Aleji velikana na sarajevskom groblju "Bare", a na vječni počinak je ispraćen ružama i pjesmom "Sarajevo, ljubavi moja".

Taktove pjesme prekidali su jecaji hiljada njegovih prijatelja i obožavalaca pristiglih iz cijelog svijeta.

- Ovo radim za raju od Vardara do Triglava. Bio si heroj koji se ne predaje. Tvoja muzika grije naša srca i duše - rekao je na ukopu Rade Šerbedžija recitujući stihove Montenove pjesme "Dušo moja".

Frontmen "Crvene jabuke" Dražen Žerić Žera rekao je da je Kemo bio simbol Sarajeva, pjesme, humora i pravde.

- Njegove pjesme su obišle cijeli svijet. Teško mi je opisati kako se danas osjećam - kazao je Žera.

Uoči sahrane u sarajevskom Narodnom pozorištu održana je komemoracija kojoj su osim rodbine i prijatelja prisustvovali brojni muzičari i ličnosti iz javnog i kulturnog života, koji su došli da se poklone liku i dijelu vrsnog umjetnika. Tokom komemoracije prikazivane su fotografije iz Keminog života, a ansambl "Korone" svirao je njegove najveće hitove.

Govoreći na komemoraciji prisutne je posebno dirnuo Zdravko Čolić.

- Da sam birao brata, osim onog po rođenju, izabrao bih Kemala. Imali smo pauze u druženju, a posljednja poruka koju sam dobio od njega bila je uoči beogradskih koncerata: "Sretno" - rekao je Čola.

Pjevač Halid Bešlić rekao je da će Montena pamtiti po najljepšem glasu, najljepšim pjesmama, dobrom druženju i sarajevskom humoru i poručio mu: "Vozdra Moke, vidimo se nekad negdje".

Potresena Ismeta Dervoz je rekla da je "Kemica bio najsjajnija zvijezda".

- Ti to za sebe nikada ne bi rekao. O ljubavi su pjevali svi, ali niko kao ti - rekla je Dervozova.

Od velikog umjetnika čituljama u dnevnim novinama su se oprostile mnoge poznate ličnosti. Posljednji pozdrav uz poruku da će njegove pjesme zauvijek živjeti uputili su predsjednik RS Milorad Dodik, Zdravko Čolić, Neda Ukraden, Halid Bešlić, Ismeta Dervoz, Zlatan Fazlić, sarajevska grupa "Indeksi"...

Monteno je preminuo prošle sedmice u 67. godini u zagrebačkoj bolnici "Rebro" usljed komplikacija nastalih nakon transplantacije bubrega.

Pjevač ljubavi

Kemal Monteno bio je jedan od najpoznatijih kantautora sa ovih prostora, najveći šansonijer i pjevač velike ljubavi.

Rođen je u Sarajevu 1948. godine, a karijeru je započeo pjesmom "Lidija". Tokom karijere duže od četiri decenije ređali su se hitovi "Jedne noći u decembru", "Nije htjela", "Žene, žene", "Ljubavni bol", a snimio je i mnoge duete sa velikim zvijezdama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana