Сачувани кивоти са светим моштима у изгорелој цркви Светог Саве у Њујорку

Срна
Сачувани кивоти са светим моштима у изгорелој цркви Светог Саве у Њујорку

Цетиње - Његово преосвештенство епископ источноамерички Иринеј извјестио је Епископски савјет за Сјеверну и Јужну Америку о току радова на обнови Цркве Светог Саве у Њујорку, која је изгорјела у пожару, као и да су под гомилама рушевина нађени кивоти са светим моштима који су се налазили у тој цркви.

Епископи Српске православне цркве са америчког континента - епископ новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин, канадски Митрофан, западноамерички Максим, источноамерички Иринеј, као и замјеник митрополита црногорско-приморског Амфилохија, епископ Кирило диоклијски, одржали су редовну сједницу Епископског савјета за Сјеверну и Јужну Америку у Либертвилу, код Чикага.


„Епископ Кирило је у име митрополита Амфилохија захвалио Савјету на досадашњој финансијској и другој помоћи при устројству СПЦ у Јужној и Централној Америци и умолио Савјет да ту помоћ повећа“, наводи се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске СПЦ са Цетиња.

Епископ Лонгин је обавијестио Савјет о радовима на реконструкцији зграда у комплексу манастира Либертивил у склопу које су урађени уводни радови, а за завршетак ће требати велика новчана средства.

Епископ Митрофан је као декан извијестио о раду Теолошког факултета у Либертивилу и Савјет је усвојио буџет ове високошколске установе, наводи се у саопштењу.

На засједању је било говора и о низу значајних јубилеја за СПЦ, као што је прослава 800 година аутокефалије СПЦ и у том смислу је епископ Максим предложио да почну припреме за ту прославу, што је Савјет и усвојио.

Владика Максим је иницирао и разговор о реорганизацији СПЦ у Америци и указао потребу да се савјет активно укључи својим приједлозима у изради рјешења која ће бити унесена у нови устав СПЦ који је у изради.

Усвојен је приједлог да се омогуће услови за стварање двије нове епархије у САД.

Епископ Максим је такође говорио о потреби публиковања монографије о историји СПЦ у Сјеверној и Јужној Америци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана