Sabor Srpske pravoslavne crkve: Razriješen episkop niški Jovan

Agencije
Sabor Srpske pravoslavne crkve: Razriješen episkop niški Jovan

Beograd - Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve razriješio je juče, na njegov zahtjev, episkopa niškog Jovana Purića.

Jovan je razriješen dužnosti daljeg upravljanja Eparhijom niškom, kao i dužnosti eparhijskog arhijereja. Za administratora upražnjene Eparhije izabran je episkop raško-prizrenski Teodosije.

Episkop niški dospio je u žižu javnosti prošle godine kada su sveštenici potpisali peticiju kojom su tražili da Jovan bude razriješen, jer je parohe razmještao po eparhiji, a prethodno se sa njima nije konsultovao.

Radni dio Sabora SPC počeo je 16. maja i trebalo bi da bude završen do kraja sedmice, a juče je na dnevnom redu bilo postavljanje episkopa u četiri eparhije. Kako su teme ovogodišnjeg Sabora neuobičajeno "sakrivene" od javnosti, to je u srpskim medijima rasplamsalo spekulacije. Zaključci arhijereja iz cijeloga svijeta prethodnih godina bili su redovno, gotovo svakoga dana, saopštavani medijima, pa je ovogodišnja promjena u načinu komunikacije shvaćena kao pokušaj skrivanje nečeg "velikog". Ipak, patrijarh srpski Irinej uoči zasjedanja Sabora rekao je da promjena u crkvenom vrhu neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana