Sa tržišta BiH povučeni lijekovi za krvni pritisak koji mogu izazvati rak

klix.ba
Sa tržišta BiH povučeni lijekovi za krvni pritisak koji mogu izazvati rak

Sarajevo - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se sa tržišta povuku lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu valsartan, kineskog proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd.

Agencija je odluku donijela zbog sumnje u neispravnost i loš kvalitet aktivne supstance ovog lijeka i naložila svim nosiocima dozvola koji na tržištu BiH imaju odobrenje za stavljanje u promet ovog lijeka da obustave dalju isporuku. Povlačenje će se sprovesti do nivoa apoteka.

Lijekovi s valsartanom koriste se za liječenje visokog krvnog pritiska.

Kako se navodi na internet stranici Agencije povlačenje lijekova uslijedilo je na osnovu odluke Evropske agencija za lijekove i nacionalnih nadležnih tijela zemalja EU zaduženih za lijekove.

Evropski medicinski stručnjaci ranije su ustanovili kako lijekovi s valsartanom proizvedeni u Kini sadrže nečistoće i primjese koje mogu izazvati rak, prenosi portal “klix.ba”.

“Odluka o povlačenju i primjeni svih serija lijekova biće na snazi do završetka istrage o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Pacijenti koji koriste navedene lijekove za sva pitanja u vezi nastavka terapije trebaju se obratiti svom ljekaru ili apotekaru”, navodi se u saopštenju Agencije.

Dodaje se da povlačenje ovih lijekova neće uticati na snabdijevanje tržišta jer su u BiH dostupne serije drugih lijekova koji sadrže valsartan proizvedenu od strane drugog proizvođača koje stoga nisu zahvaćene predmetnom sumnjom u neispravnost.

Spisak svih lijekova koji se povlače sa tržišta možete da pročitate klikom OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana