Са тржишта БиХ повучени лијекови за крвни притисак који могу изазвати рак

klix.ba
Са тржишта БиХ повучени лијекови за крвни притисак који могу изазвати рак

Сарајево - Агенција за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине донијела је одлуку да се са тржишта повуку лијекови који садрже активну супстанцу валсартан, кинеског произвођача Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd.

Агенција је одлуку донијела због сумње у неисправност и лош квалитет активне супстанце овог лијека и наложила свим носиоцима дозвола који на тржишту БиХ имају одобрење за стављање у промет овог лијека да обуставе даљу испоруку. Повлачење ће се спровести до нивоа апотека.

Лијекови с валсартаном користе се за лијечење високог крвног притиска.

Како се наводи на интернет страници Агенције повлачење лијекова услиједило је на основу одлуке Европске агенција за лијекове и националних надлежних тијела земаља ЕУ задужених за лијекове.

Европски медицински стручњаци раније су установили како лијекови с валсартаном произведени у Кини садрже нечистоће и примјесе које могу изазвати рак, преноси портал “klix.ba”.

“Одлука о повлачењу и примјени свих серија лијекова биће на снази до завршетка истраге о чему ће јавност бити благовремено обавијештена. Пацијенти који користе наведене лијекове за сва питања у вези наставка терапије требају се обратити свом љекару или апотекару”, наводи се у саопштењу Агенције.

Додаје се да повлачење ових лијекова неће утицати на снабдијевање тржишта јер су у БиХ доступне серије других лијекова који садрже валсартан произведену од стране другог произвођача које стога нису захваћене предметном сумњом у неисправност.

Списак свих лијекова који се повлаче са тржишта можете да прочитате кликом ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана