Sa tilt testom do brže dijagnoze

D. K.
Sa tilt testom do brže dijagnoze

Banjaluka - U zdravstveni sistem RS uvedena je nova usluga testiranje reaktivnosti pacijenata na nagibnom stolu - tilt test, koji se primjenjuje kod pacijenata kojima nisu razjašnjeni uzroci nastanka gubitka svijesti i vrtoglavica, saopšteno je juče iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

- Zahvaljujući uvođenju tilt testa pacijenti sa ovim simptomima više neće morati da se upućuju na skupe preglede poput CT-a glave, magnetne rezonance mozga, EEG-a, holtera, EKG-a, takođe, izbjeći će se nepotrebne hospitalizacije pacijenata - navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda ističu da će pacijenti za ovu uslugu plaćati samo participaciju, dok su ranije, do uspostavljanja dijagnoze, morali da rade više pretraga i izdvajaju više novca.

Za sada će ova usluga osiguranim licima Fonda zdravstvenog osiguranja biti pružana u zdravstvenoj ustanovi "Dr Arar" u Banjaluci.

- Međutim, i sve druge zdravstvene ustanove koje sa Fondom imaju potpisan ugovor, ukoliko imaju potreban kadar i opremu, mogu ovu uslugu pružati osiguranim licima - navedeno je u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana