Са тилт тестом до брже дијагнозе

Д. К.
Са тилт тестом до брже дијагнозе

Бањалука - У здравствени систем РС уведена је нова услуга тестирање реактивности пацијената на нагибном столу - тилт тест, који се примјењује код пацијената којима нису разјашњени узроци настанка губитка свијести и вртоглавица, саопштено је јуче из Фонда здравственог осигурања Српске.

- Захваљујући увођењу тилт теста пацијенти са овим симптомима више неће морати да се упућују на скупе прегледе попут ЦТ-а главе, магнетне резонанце мозга, ЕЕГ-а, холтера, ЕКГ-а, такође, избјећи ће се непотребне хоспитализације пацијената - наведено је у саопштењу.

Из Фонда истичу да ће пацијенти за ову услугу плаћати само партиципацију, док су раније, до успостављања дијагнозе, морали да раде више претрага и издвајају више новца.

За сада ће ова услуга осигураним лицима Фонда здравственог осигурања бити пружана у здравственој установи "Др Арар" у Бањалуци.

- Међутим, и све друге здравствене установе које са Фондом имају потписан уговор, уколико имају потребан кадар и опрему, могу ову услугу пружати осигураним лицима - наведено је у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана