Sa polica leti 15 lijekova za pritisak

Anita Janković-Rečević
Sa polica leti 15 lijekova za pritisak

Banjaluka - Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH naložila je u petak da sa tržišta BiH bude povučeno 15 lijekova za krvi pritisak koji sadrže supstancu valsartan, kineskog proizvođača “Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. ltd.”

U agenciji pojašnjavaju da su ovu odluku donijeli zbog sumnje u neispravnost i loš kvalitet aktivne supstance valsartan, zbog čega su naložili svim nosiocima dozvola koji na tržištu BiH imaju odobrenje za stavljanje u promet ovog lijeka da obustave dalju isporuku. Dodaju da se lijekovi s pomenutom supstancom koriste za liječenje visokog krvnog pritiska, te da će se povlačenje sprovesti do nivoa apoteka.

- Odluka je donesena na osnovu preporuka Evropske agencije za lijekove (EMA) i nacionalnih nadležnih tijela zemalja EU, koja su zadužena za lijekove. Odluka o povlačenju i primjeni svih serija lijekova biće na snazi do završetka istrage, o čemu će javnost biti obaviještena - navode u agenciji.

Iako su pojedini mediji u petak objavili da su evropski medicinski stručnjaci ustanovili da lijekovi s valsartanom proizvedenim u Kini sadrže nečistoće i primjese koje mogu izazvati rak, što je izazvalo paniku kod korisnika lijekova, u agenciji navode da ne mogu govoriti o oboljenjima koje pomenuti medikamenti mogu izazvati, jer još sprovode analize.

- Provjeravamo ispravnost svih lijekova. Kada je riječ o pomenutim lijekovima dodatno ćemo pratiti razvoj situacije na nivou država članica EU, odnosno preporuke Evropske agencije za lijekove - rekli su u agenciji.

Pacijentima koji su koristili sporne lijekove iz agencije savjetuju da se za sva pitanja u vezi sa nastavkom terapije obrate svom ljekaru ili apotekaru.

- Povlačenje tih 15 lijekova neće ugroziti redovno snabdijevanje tržišta, jer su na tržištu BiH dostupne serije drugih lijekova koji sadrže aktivnu supstancu valsartan od drugog proizvođača, a koji nisu zahvaćeni sumnjom u neispravnost - rekli su u agenciji i podsjetili da su zdravstveni radnici obavezni da im prijave svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da na njihovoj listi lijekova koji se izdaju na recept nema nijedan lijek koji sa tržišta BiH povlači Agencija za lijekove.

- Kada uvrstimo jedan lijek na listu, automatski se uvrštavaju svi proizvođači tog lijeka, tako da ako se jedan proizvođač povuče, uvijek postoji zamjena - objasnili su u fondu.

Specijalista porodične medicine iz Banjaluke Milijana Stanković ističe da na domaće tržište dolazi sve više lijekova sumnjivog kvaliteta, te da je naređenje o povlačenju nije iznenadilo.

- U BiH je sve manje kontrola pa se često na tržištu pojavljuju medikamenti koje imaju manjak aktivne supstance, nemaju izraženo dejstvo kakvo bi trebalo da imaju, izazivaju neženjene efekte i slično. Neki čak imaju i toksične efekte - rekla je Stankovićeva i dodala da je poseban problem to što je sada riječ o lijekovima za krvni pritisak zbog velikog broja konzumenata.

- Sve je više građana koji imaju problema sa hipertenzijom, što znači da postoji mogućnost da je te lijekove koristilo baš dosta bolesnika. Nažalost, na ovim prostorima se sve manje gleda na kvalitet lijeka, a sve više na cijenu - istakla je Stankovićeva.

Apoteke

U “Mojoj apoteci” u Prijedoru kažu da su već povukli iz prodaje određenu količinu spornih lijekova, navodeći da je oboljelima na raspolaganju nekoliko lijekova drugih proizvođača i drugačijeg sastava, tako da sigurno neće ostati bez terapije. U banjalučkoj apoteci “Biljana” ističu da spornih lijekova nisu ni imali, te da imaju samo lijekove sa valsartanom od “Krke” i “Inovartisa”.

Lijekovi koje povlače sa tržišta BiH

Lijek                            proizvođač

- “valsar hct”       “Aamsal pharmaceuticals”

- “tenval”             “Bosnalijek”

- “valdipin”          “Bosnalijek”

- “tenval duo”        “Bosnalijek”

- “val”               “Farmavita” Sarajevo

- “val plus” “Farmavita” Sarajevo

- “xsanida” “Hemofarm” Banjaluka

- “xsanida x” “Hemofarm” Banjaluka

- “xsanida xl” “Hemofarm” Banjaluka

- “xsanida combo” - “Hemofarm” Banjaluka

- “overact” “Ilko ilac sanaxi ve ticerat”

- “vivendal” “Lek farmacevtska družba”

- “vivendal hct” “Lek farmacevtska družba”

- “atenzio” “Zada pharmaceutidals”

 - “atenzio plus” “Zada pharmaceutidals”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana