Са полица лети 15 лијекова за притисак

Анита Јанковић-Речевић
Са полица лети 15 лијекова за притисак

Бањалука - Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ наложила је у петак да са тржишта БиХ буде повучено 15 лијекова за крви притисак који садрже супстанцу valsarтан, кинеског произвођача “Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. ltd.”

У агенцији појашњавају да су ову одлуку донијели због сумње у неисправност и лош квалитет активне супстанце valsarтан, због чега су наложили свим носиоцима дозвола који на тржишту БиХ имају одобрење за стављање у промет овог лијека да обуставе даљу испоруку. Додају да се лијекови с поменутом супстанцом користе за лијечење високог крвног притиска, те да ће се повлачење спровести до нивоа апотека.

- Одлука је донесена на основу препорука Европске агенције за лијекове (ЕМА) и националних надлежних тијела земаља ЕУ, која су задужена за лијекове. Одлука о повлачењу и примјени свих серија лијекова биће на снази до завршетка истраге, о чему ће јавност бити обавијештена - наводе у агенцији.

Иако су поједини медији у петак објавили да су европски медицински стручњаци установили да лијекови с valsarтаном произведеним у Кини садрже нечистоће и примјесе које могу изазвати рак, што је изазвало панику код корисника лијекова, у агенцији наводе да не могу говорити о обољењима које поменути медикаменти могу изазвати, јер још спроводе анализе.

- Провјеравамо исправност свих лијекова. Када је ријеч о поменутим лијековима додатно ћемо пратити развој ситуације на нивоу држава чланица ЕУ, односно препоруке Европске агенције за лијекове - рекли су у агенцији.

Пацијентима који су користили спорне лијекове из агенције савјетују да се за сва питања у вези са наставком терапије обрате свом љекару или апотекару.

- Повлачење тих 15 лијекова неће угрозити редовно снабдијевање тржишта, јер су на тржишту БиХ доступне серије других лијекова који садрже активну супстанцу valsarтан од другог произвођача, а који нису захваћени сумњом у неисправност - рекли су у агенцији и подсјетили да су здравствени радници обавезни да им пријаве свако нежељено дејство лијека, као и неисправност у квалитету.

У Фонду здравственог осигурања РС кажу да на њиховој листи лијекова који се издају на рецепт нема ниједан лијек који са тржишта БиХ повлачи Агенција за лијекове.

- Када уврстимо један лијек на листу, аутоматски се уврштавају сви произвођачи тог лијека, тако да ако се један произвођач повуче, увијек постоји замјена - објаснили су у фонду.

Специјалиста породичне медицине из Бањалуке Милијана Станковић истиче да на домаће тржиште долази све више лијекова сумњивог квалитета, те да је наређење о повлачењу није изненадило.

- У БиХ је све мање контрола па се често на тржишту појављују медикаменти које имају мањак активне супстанце, немају изражено дејство какво би требало да имају, изазивају нежењене ефекте и слично. Неки чак имају и токсичне ефекте - рекла је Станковићева и додала да је посебан проблем то што је сада ријеч о лијековима за крвни притисак због великог броја конзумената.

- Све је више грађана који имају проблема са хипертензијом, што значи да постоји могућност да је те лијекове користило баш доста болесника. Нажалост, на овим просторима се све мање гледа на квалитет лијека, а све више на цијену - истакла је Станковићева.

Апотеке

У “Мојој апотеци” у Приједору кажу да су већ повукли из продаје одређену количину спорних лијекова, наводећи да је обољелима на располагању неколико лијекова других произвођача и другачијег састава, тако да сигурно неће остати без терапије. У бањалучкој апотеци “Биљана” истичу да спорних лијекова нису ни имали, те да имају само лијекове са valsarтаном од “Крке” и “Иновартиса”.

Лијекови које повлаче са тржишта БиХ

Лијек                            произвођач

- “valsar hct”       “Aamsal pharmaceuticals”

- “тенвал”             “Босналијек”

- “валдипин”          “Босналијек”

- “тенвал дуо”        “Босналијек”

- “вал”               “Фармавита” Сарајево

- “вал плус” “Фармавита” Сарајево

- “xsanida” “Хемофарм” Бањалука

- “xsanida x” “Хемофарм” Бањалука

- “xsanida xl” “Хемофарм” Бањалука

- “xsanida combo” - “Хемофарм” Бањалука

- “overact” “Ilko ilac sanaxi ve ticerat”

- “вивендал” “Лек фармацевтска дружба”

- “вивендал хцт” “Лек фармацевтска дружба”

- “atenzio” “Zada pharmaceutidals”

 - “atenzio plus” “Zada pharmaceutidals”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана