Sa majčinom hrabrošću zakoračio u đačko doba

Snežana Tasić
Sa majčinom hrabrošću zakoračio u đačko doba

Prijedor - Među 560 prvačića koji su juče u Prijedoru prvi put kročili u školsku učionicu i sjeli u đačke klupe bio je i Nikola Dunović, šestogodišnji sin Jelene Trikić, poznatije kao Majka Hrabrost, koja je zarad njegovog života žrtvovala svoj.

On je upisan u Osnovnu školu “Desanka Maksimović” gdje su prvačići dočekani prigodnom priredbom i podjelom poklon-paketića.

Na svoj veliki dan došao je sa tatom Goranom koji mu je bio podrška. Držeći oca čvrsto za ruku, stidljivo je izustio da se raduje što polazi u školu.

Kaže da mu je tata pričao o školi i šta ga tamo čeka, a da se najviše raduje upoznavanju sa novim drugarima.

Njegov otac Goran ističe da je ponosan na svog sina i da vjeruje da će, ako bude na majku, biti odličan učenik.

- Da je živa, Jelena bi bila ponosna na svog sina, bistrog i zdravog dječaka - rekao je za Goran. Šest godina je, kaže, brzo prošlo. Ostao je bez supruge, a uz sina je provodio što je mogao više vremena, a potom je došao, kako kaže, veliki dan za svakog roditelja.

- Nikola je stvarno spreman za školu, zainteresovan, voli da crta, piše, interesuje se za razne priče, slike i vjerujem da će sve biti u redu - rekao je Dunović.

Nikola je mali heroj još od prvih dana rođenja kada je ostao bez majke, a porodica vjeruje da će biti hrabar i odvažan i u školovanju, jer je hrabrost imao od koga da naslijedi.

Njegova majka Jelena je, iako teško bolesna, odbila liječenje citostaticima u trudnoći, da bi podarila život svom sinu. Želja da ima potomstvo joj se ispunila, a ona je nakon teške bolesti preminula 2012. godine, samo 40 dana po rođenju sina Nikole, kojeg je tek nekoliko puta uspjela da zagrli. Sahranjena je u Drvaru, gdje danas žive njeni roditelji i sestra.

- On je upoznat sa tim šta se dogodilo, onoliko koliko to može da razumije, ali polako... sa godinama će sve shvatiti - rekao je Goran.

Nikola živi sa ocem Goranom i njegovom porodicom. Ima i trogodišnju sestru, a i Goranova i Jelenina porodica su se potrudile da odrasta u zdravom okruženju. Goran priča da je dječaku najbliža njegova sestra, Nikolina tetka Sanja.

- Ona je od prvog dana bila Nikolina druga majka i od svoje djece ga nikad nije razdvajala - rekao je Goran.

Dan po dan, godina po godinu i Nikola je dorastao za krene u prve đačke pobjede. Kako bude rastao i sazrijevao, sa njim će rasti i svijest o hrabrom činu njegove majke.

Životni put je odredio da ga ona ne vodi prvi dan u školu, ali je sigurno da je uspomenu na nju ponio u svom srcu. Majčine prve zagrljaje ne pamti, ali svi vjeruju da će uprkos tome, zajedno sa Nikolom, sjećanje na nju uvijek živjeti. ++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana