Sa hektara silazi četiri tone pšenice

Milijana Latinović
Sa hektara silazi četiri tone pšenice

Banjaluka - Ratari u RS će prema prvim procjenama na jednom hektaru oranica požnjeti oko četiri tone pšenice, što je na nivou višegodišnjeg prosjeka.

Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva  i vodoprivrede RS naglasivši da je pšenica u fazi zrenja i ako vremenski uslovi dozvole, žetva hljebnog žita, koje je u RS zasijano na 43.000 hektara, počeće iduće sedmice. 

- Na osnovu analize stanja očekujemo vrlo dobre prinose od oko četiri tone po hektaru, a kod pojedinih proizvođača na području Bijeljine, Šamca, Modriče i Kozarske Dubice rod će premašiti šest tona po hektaru - rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da je ukupan rod pšenice procijenjen na oko 171.000 tona, što je jednako vrijednosti od oko 64,5 miliona KM.

- Mlinarsko-pekarska industrija bi trebalo da otkupi oko 20 odsto ukupnog roda pšenice, odnosno 30.000 tona - rekli su u Ministarstvu.

Podsjećaju da je tokom jesenje sjetve u RS, strnim žitima i krmnim biljem zasijano 82.838 hektara obradivih površina. Osim pšenice, kao vodeće ozime kulture, na drugom  mjestu je krmno bilje koje zauzima 20.252 hektara oranica, potom ječam na 10.982 i tritikale na 8.481 hektaru.

- Na području Semberije je počela žetva ozimog ječma, dok se u ostalim regijama početak žetve očekuje za deset dana - istakli su u Ministarstvu.

Poljoprivrednik iz Bijeljine Boško Radić pšenicom je zasijao 50 hektara, a s obzirom na nepredvidive vremenske prilike ove godine je osigurao usjeve.

- Pšenica je u dobrom stanju, očekujem da će prinos biti najmanje oko 4,5 tone po hektaru, a ako nas vrijeme posluži kombajni će iduće sedmice krenuti u njive - rekao je Radić. Ističe da nije pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede i Gradske uprave, sjetvene površine bi bile znatno manje.

Zamjenik direktora poljoprivredno-trgovinskog preduzeća "Jelena" iz Kozarske Dubice Ranko Ćuvrk ističe da je pšenica na parcelama ovog preduzeća i njihovih kooperanata odličnog kvaliteta.

- Primijenili smo potpune agrotehničke mjere, od đubrenja, preko zaštite od korova do zaštite lista, tako da će prinosi pšenice sigurno premašiti šest tona po hektaru - rekao je Ćuvrk.

Dodaje da će žetva početi narednih dana, a s obzirom na to da je pšenica berzanska roba, otkupnu cijenu će formirati na osnovu cijena na tržištu u Srbiji.

- Sigurno je da će naša otkupna cijena biti za oko pet feninga viša u odnosu na onu koja bude formirana u Srbiji - naglasio je Ćuvrk.

Cijena

Proizvođači i otkupljivači pšenice u Srpskoj još uvijek se nisu usaglasili oko cijene, koja prema zahtjevima proizvođača ne bi smjela biti niža od 35 feninga po kilogramu. Uzimajući u obzir činjenicu da se prošlogodišnja otkupna cijena kretala od 0,34 do 0,36 KM po kilogramu, procjene otkupljivača su da će ovogodišnja cijena biti nekoliko feninga niža.

Pšenica po regijama u RS (u hektarima):  

Regija                     Površina 

Bijeljina                       16.000

Doboj                             13.000

Gradiška                        7.987

Banjaluka                        2.961

Prijedor                         2.670

Trebinje                            525

Sokolac                            250

Ukupno                          43.123

Mjere za podsticaj proizvodnje pšenice u 2015/2016:

250 KM/ha - Podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice

0,60 KM/l - Regres za dizel gorivo

0,05 KM/ha - Premija za proizvedenu i prodatu pšenicu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana