Са хектара силази четири тоне пшенице

Милијана Латиновић
Са хектара силази четири тоне пшенице

Бањалука - Ратари у РС ће према првим процјенама на једном хектару ораница пожњети око четири тоне пшенице, што је на нивоу вишегодишњег просјека.

Истакли су ово у Министарству пољопривреде, шумарства  и водопривреде РС нагласивши да је пшеница у фази зрења и ако временски услови дозволе, жетва хљебног жита, које је у РС засијано на 43.000 хектара, почеће идуће седмице. 

- На основу анализе стања очекујемо врло добре приносе од око четири тоне по хектару, а код појединих произвођача на подручју Бијељине, Шамца, Модриче и Козарске Дубице род ће премашити шест тона по хектару - рекли су у Министарству.

Додају да је укупан род пшенице процијењен на око 171.000 тона, што је једнако вриједности од око 64,5 милиона КМ.

- Млинарско-пекарска индустрија би требало да откупи око 20 одсто укупног рода пшенице, односно 30.000 тона - рекли су у Министарству.

Подсјећају да је током јесење сјетве у РС, стрним житима и крмним биљем засијано 82.838 хектара обрадивих површина. Осим пшенице, као водеће озиме културе, на другом  мјесту је крмно биље које заузима 20.252 хектара ораница, потом јечам на 10.982 и тритикале на 8.481 хектару.

- На подручју Семберије је почела жетва озимог јечма, док се у осталим регијама почетак жетве очекује за десет дана - истакли су у Министарству.

Пољопривредник из Бијељине Бошко Радић пшеницом је засијао 50 хектара, а с обзиром на непредвидиве временске прилике ове године је осигурао усјеве.

- Пшеница је у добром стању, очекујем да ће принос бити најмање око 4,5 тоне по хектару, а ако нас вријеме послужи комбајни ће идуће седмице кренути у њиве - рекао је Радић. Истиче да није помоћи од стране Министарства пољопривреде и Градске управе, сјетвене површине би биле знатно мање.

Замјеник директора пољопривредно-трговинског предузећа "Јелена" из Козарске Дубице Ранко Ћуврк истиче да је пшеница на парцелама овог предузећа и њихових коопераната одличног квалитета.

- Примијенили смо потпуне агротехничке мјере, од ђубрења, преко заштите од корова до заштите листа, тако да ће приноси пшенице сигурно премашити шест тона по хектару - рекао је Ћуврк.

Додаје да ће жетва почети наредних дана, а с обзиром на то да је пшеница берзанска роба, откупну цијену ће формирати на основу цијена на тржишту у Србији.

- Сигурно је да ће наша откупна цијена бити за око пет фенинга виша у односу на ону која буде формирана у Србији - нагласио је Ћуврк.

Цијена

Произвођачи и откупљивачи пшенице у Српској још увијек се нису усагласили око цијене, која према захтјевима произвођача не би смјела бити нижа од 35 фенинга по килограму. Узимајући у обзир чињеницу да се прошлогодишња откупна цијена кретала од 0,34 до 0,36 КМ по килограму, процјене откупљивача су да ће овогодишња цијена бити неколико фенинга нижа.

Пшеница по регијама у РС (у хектарима):  

Регија                     Површина 

Бијељина                       16.000

Добој                             13.000

Градишка                        7.987

Бањалука                        2.961

Приједор                         2.670

Требиње                            525

Соколац                            250

Укупно                          43.123

Мјере за подстицај производње пшенице у 2015/2016:

250 КМ/ха - Подстицај за производњу меркантилне пшенице

0,60 КМ/л - Регрес за дизел гориво

0,05 КМ/ха - Премија за произведену и продату пшеницу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана