Са бебом у наручју већ са 15 година

Милијана Латиновић
Са бебом у наручју већ са 15 година

Бањалука - Старосна граница дјевојчица у Српској које постају мајке прије пунољетства драстично се спустила, па је тако са бебом у наручју лани из болница изашло неколико њих са свега 15 навршених година.

Љекари и бабице широм Српске сваке године породе бар једну малољетницу која је тек изашла из основне школе. Иако у породилиштима имају евиденцију о дјевојчицама које су постале мајке прије пунољетства, забрињава чињеница то што нема прецизних података о намјерним прекидима трудноће код малољетница. Вијест да се у Бихаћу прије неколико дана породила дјевојчица од 14 година шокирала је јавност како у БиХ, тако и у региону. 

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС кажу да је у овој здравственој установи лани обављено 3.198 порода.

- Било је девет малољетних породиља, а најмлађа од њих имала је 15 година, док је најстарија породиља у прошлој години имала 44 године - навели су у УКЦ-у РС и додали да лани није било случајева да су мајке остављале новорођенчад.

Петнаестогодишњакиња је била најмлађа породиља и у Болници "Свети врачеви" у Бијељини, гдје се лани породило шест малољетница.

- Рана трудноћа представља ризик због физичке и психичке неспремности труднице, што може довести до побачаја, пријевременог порођаја и психичких проблема код породиље. Трудноћа код малољетнице изазива страх од родитеља и реакције околине, али и да ће је напустити отац дјетета, због чега су често присиљене на побачај - рекла је начелница Одјељења за гинекологију и акушерство Славица Бобар.

Гинеколог-акушер у Болници "Свети апостол Лука" у Добоју Георгије Радмановић каже да се у породилишту ове здравствене установе у прошлој години породило 11 малољетница, те да је најмлађа имала 16 година.

- Рођење дјетета за адолесцента може бити екстремно трауматично због емоционалног развојног нивоа, који није досегао одређену зрелост упркос физичком развоју. Често се суочавају и са изостанком подршке околине - рекао је Радмановић и додао да малољетне мајке често нису у стању да одговоре захтјевима тек рођеног дјетета.

У болници у Источном Сарајеву прошле године су имали двије седамнаестогодишње породиље, а исто толико било их је и у приједорској Болници "Др Младен Стојановић".

- Имали смо и три малољетнице које су прекинуле трудноћу - рекао је директор приједорске болнице Мирко Совиљ.

Гинеколог из фочанске болнице Милош Ђерић каже да лани  у овој установи нису имали малољетних породиља.

- Било је породиља које су биле на граници пунољетства, односно са тек навршених 18 година, али малољетничких порода и прекида трудноће није било - рекао је Ђерић. 

Малољетница није било ни у породилишту у Требињу.

Психолог Александар Милић каже да у РС нису ријеткост ни дјевојчице млађе од 15 година које су остале у другом стању.

- Дјеци је данас све надохват руке, гледају разне садржаје на телевизији. Иако сексуални одгој није табу тема, ипак недостаје много едукације и програма да дјеца уче и о односу између полова. Разговарамо о увођењу програма примарне превенције поремећаја у понашању дјеце, што бисмо могли постићи добром едукацијом свих који раде са дјецом. Треба им пружити прилику да разумију процес настанка човјека, али да се знају оријентисати у времену и простору. Често су препуштени биолошким потребама, иако психички нису сазрели - рекао је Милић.

Поремећаји

Георгије Радмановић каже да су поремећаји расположења, понашања и употреба психо-активних супстанци у вези са раним трудноћама.

- Особе са оваквим поремећајима у понашању због ниског самопоштовања пасивније су у вези, а тако и подложније утицају партнера - рекао је Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана