Sa Kosova i Metohije u junu stiže 650 mališana

Sa Kosova i Metohije u junu stiže 650 mališana 27.01.2018 10:48 | M. L.

Banjaluka - U Republici Srpskoj je 13 lokalnih zajednica prihvatilo učešće u projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Srpske", u okviru kojeg će od 16. do 23. juna u Srpskoj boraviti 650 djece iz socijalno najugroženijih srpskih porodica na Kosmetu.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu iz Srpske Milorad Arlov je rekao da prijave za učešće u projektu traju do 1. februara. On je naveo da će u RS, u posjetu vršnjacima, doći učenici iz svih srpskih sredina i osnovnih škola sa Kosova i Metohije, u pratnji pedesetak prosvjetnih radnika.

- Očekujemo da će i ove godine Savjet ministara dozvoliti ulazak djeci sa Kosmeta pod posebnim uslovima, jer ta djeca nisu u materijalnoj mogućnosti da imaju pasoš Srbije. Centralni doček djece 16. juna, pod pokroviteljstvom opštine Višegrad, biće u Andrićgradu, jednoj od najatraktivnijih destinacija Srpske - istakao je Arlov.

On je podsjetio da je do sada, u okviru projekta, čija je realizacija počela 2012, u Srpskoj po sedam dana boravilo više od 2.500 srpske djece sa Kosmeta.

- Motiv projekta je povezivanje našeg naroda u Srpskoj i Srbiji. To je, uvjereni smo, pomoć našem narodu i djeci na Kosmetu, da osjete slobodu i prijateljstvo Srpske, da nisu sami i da smo uz njih u teškim vremenima kroz koja prolaze da bi opstali na Kosovu i Metohiji - naglašava Arlov.

Učešće u ovogodišnjem projektu su do sada potvrdili Banjaluka, Prijedor, Trebinje, Novi Grad, Gradiška, Derventa, Šamac, Brod, Petrovo, Han Pijesak, Pale, Istočno Novo Sarajevo i Višegrad.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica